Een ramvolle Augustus Teams update dankzij Microsoft Inspire 2022

Afgelopen maand was het weer zo ver: Microsoft Inspire 2022. Heel LinkedIn stond vol met mensen in rood, wit, blauw en oranje versierde kleren om vanuit Nederland dit mooie feestje mee te vieren. Ze vierden onder anderen heel veel nieuwe functionaliteiten in Teams.

De zomervakantie is (bijna) voorbij, dus gaan we met elkaar weer aan de slag. En met deze nieuwe updates gaat dat zeker lukken. Ze helpen je om hybride werken echt te laten werken en communicatie nog meer te moderniseren. Benieuwd? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.  

Meetings 

Excel Live

Weleens een Excelsheet moeten bewerken in een Teams Meeting? Eerder kon dat niet zo gemakkelijk, maar daar is nu een oplossing voor. Excel Live zorgt voor een hele andere manier van samenwerken in een Microsoft Teams Meeting. Met één klik heeft iedereen toegang tot het bewerken van de Excelsheet. Realtime, direct vanuit de vergadering. Excel Live zorgt er ook voor dat iedereen de sheet kan sorteren of filteren en de juiste view heeft zoals je zelf wil, zonder dat andere dat zien. Deze functie is vanaf nu beschikbaar voor een openbare preview. 

Live Excel

Collaboratieve annotaties / Interactieve notities

Wil je de deelnemers in je meeting een beetje wakker houden en er een interactieve meeting van maken? Met interactieve notities kunnen alle deelnemers van de vergadering tekenen, typen of reageren op de inhoud die tijdens de vergadering gedeeld wordt met behulp van een uitgebreide toolset van Microsoft Whiteboard. Als deze modus is ingeschakeld en het scherm op het bureaublad wordt gedeeld, zien de deelnemers de werkbalk met mogelijkheden en kunnen ze aan de slag om input te krijgen en discussies aan te wakkeren. Deze functie is as we speak beschikbaar. Microsoft Forms verbeteringen in Teams-vergaderingen

De bekende app Forms wordt vervangen door een nieuwe app met de naam Polls. Hierdoor is het veel eenvoudiger om polls te vinden en deze toe te voegen aan je chats en vergaderingen. Je ziet de Polls-app als je zoekt in de Teams app store. Ook zijn er wat verbeteringen op het gebied van gebruikersgemak. Zo kan je nu je recente aangemaakte polls zien, zodat je deze opnieuw kan gebruiken in een nieuwe vergadering. Tijdswinst dus.

Ook verschijnt er een animatie nadat mensen een reactie hebben ingevoerd. Deze geeft dynamisch bevestiging dat hun stem succesvol is uitgebracht. De weergave van de resultaten zijn ook verbeterd. Deze zijn intuïtiever en beter leesbaar. Dit is gedaan door kleuren toe te passen.

Polls bevestiging

Teams Meeting Rooms

Intelligente camera’s

In samenwerking met gecertificeerde OEM-partners (Original Equipment Manufacturer) zoals Jabra, Logitec, Poly, Yealink, Huddly en Neat levert Microsoft nieuwe AI-gedreven camera’s. Met deze camera’s zijn mensen in een ruimte, die geoptimaliseerd is voor deelnemers op afstand, beter zichtbaar. In de komende maanden is het zelfs zo dat je meerdere individuele videostreams kan zien, gemaakt vanuit één Meeting Room. Zo zijn deelnemers in de ruimte individueel te zien voor deelnemers op afstand. Je ziet dan elke persoon heel duidelijk en je voelt je nog dichter bij de mensen in de ruimte als je op afstand deelneemt.


Devices

Teams displays

Microsoft (en daardoor wij ook) blijft het portfolio van Teams-displays uitbreiden voor het uitbouwen van thuiskantoren en flexibele werkplekken op kantoor. De Yealink DeskVision A25 bijvoorbeeld, gebruik je, met zijn grote 24-inch display, als een standalone apparaat voor samenwerken in Teams of aangesloten op je PC of laptop als tweede scherm. Zo multitask je gemakkelijk en bekijk je meer content tegelijk op de displays.

Een ander voorbeeld is de: Neat Frame. Deze zorgt voor een gepersonaliseerde bel – en vergaderingservaring in portretmodus, zodat je echt oog-in-oog zit met degene met wie je in een meeting zit. Beide schermen zijn goed geschikt voor kantoren met flexplekken. De schermen zijn dit najaar verkrijgbaar.


Microsoft Teams gecertificeerd voor native Bluetooth

Sinds deze maand kun je je headset met of zonder USB-dongle via een bluetooth-verbinding aansluiten op je PC of laptop. Hierdoor ben je extra flexibel, waar je ook werkt. Met de gespreksbedieningsknoppen op het apparaat beantwoord je gesprekken, zet je ze in de wacht, beëindig je gesprekken en schakel je de mute-stand in. Ook neem je met de Teams-knop deel aan een vergadering of steek je je hand op tijdens een Teams-vergadering. De Surface Headphones 2+ is het eerste apparaat dat gecertificeerd is voor native Bluetooth en binnenkort volgen er meer apparaten.

Uitchecken met Microsoft Teams panels

Komt het in jullie organisatie vaak voor dat ruimtes op bezet staan, maar er niemand meer in zit? Voorkom dit met deze nieuwe functionaliteit. Met de nieuwe knop ‘beheren’ op een Teams-paneel check je nu met één klik op de knop direct uit. Dit zorgt ervoor dat de ruimtereservering wordt beëindigd en de ruimte weer gereserveerd kan worden.

Ruimtereserveringen uitbreiden

Via dezelfde knop verleng je ook een Teams-ruimtereservering direct via het paneel.  Om overlapping met andere meetings te voorkomen, kan dit
natuurlijk alleen maar als de ruimte op dat moment beschikbaar is.

Camera aan/uit-functie

Tijdens gesprekken en meetings schakel je nu efficiënter je eigen video in of uit. In plaats van te moeten klungelen met een muis of toetsenbord, bedien je nu snel je video met een simpele klik op je apparaat. Het randapparaat moet uiteraard wel een Teams-certificaat hebben en de aan/uit-functie ondersteunen.

Logitec Tap IP

De Logitec Tap IP is nu gecertificeerd voor Microsoft Teams Rooms. Dankzij de touch controller met netwerkaansluiting neem je eenvoudig deel aan vergaderingen met één druk op de knop. De Logitec Tap IP monteer je eenvoudig met behulp van tafel- en statiefbevestigingen die ook het 180 graden draaien mogelijk maken. Dit apparaat is ook te bevestigen aan de muur, net waar je in de ruimte behoeften aan hebt. 
Logitec Tap IP

Logi Dock

Heb je een hekel aan een wirwar aan kabels en draden? Met de Logi Dock is dat verleden tijd! De Logi Dock is een alles-in-één dockingstation dat nu gecertificeerd is voor Microsoft Teams. Dit apparaat werkt probleemloos met Teams en verbindt alles in één opgeruimde unit, waardoor er geen extra randapparatuur meer nodig is. Zo heb je dus geen kabels en draden meer die je moet wegwerken. De Logi Dock sluit vijf USB-randapparaten en twee monitoren aan en laadt ze ook gelijk op. Zo vereenvoudig je je (thuis)kantoor en werk je productiever.

Chat & Collaboration 

Shared channels 

Werk je met veel organisaties samen en moet je vaak van tenant wisselen? Dan is dit dé update voor jou. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee en maken er in de praktijk al veel gebruik van. Zo werken wij makkelijker samen met onze klanten, partners en zusjes.

Het afgelopen jaar hebben we gedeeld hoe Teams Connect het eenvoudiger maakt om samen te werken met mensen binnen, maar ook buiten je organisatie. Samenwerken met hetzelfde gemak en dezelfde efficiëntie die je ook ervaart wanneer je binnen je eigen bedrijft samenwerkt. Natuurlijk wel op een veilige manier. Met die gedachten is Microsoft Teams Connect ontwikkeld. 

Met Teams Connect shared channels, voer je met meerdere organisaties gesprekken, plan je vergaderingen, deel je bestanden en werk je samen in documenten en aan apps. Dit allemaal vanuit één gedeelde ruimte, zonder dat je van tenant hoeft te wisselen. Je behoudt ook je werkstroom, omdat je externe gedeelde kanalen weergegeven worden naast kanalen van je organisatie. Er zijn hierin belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Het aantal gedeelde kanalen is verhoogd van 200 naar 500. Ook ervaar je nu dezelfde chatfunctionaliteit, zodat je GIF’s en emoiji’s kan gebruiken. App-ontwikkelaars hebben nu de mogelijkheid om apps te bouwen voor gedeelde kanalen en er is een verbeterde administratieve rapportage. Shared channels zijn sinds juli algemeen beschikbaar, dus ook jij kunt het al gebruiken!. 
shared channels

Videoclip in chat

Wil je opvallen? Probeer het is met deze nieuwe feature. Met de functie ‘videoclip’ neem je makkelijk korte videoboodschappen op en verzend je die net zo gemakkelijk in een chat. Zo laat je een blijvende indruk achter en trek je de aandacht van de kijker, in tegenstelling tot gewone tekst. Videoclip komt in augustus in openbare preview beschikbaar en wordt in september algemeen beschikbaar.

 Videoclip in Teams

Chatten met jezelf

Deze nieuwe functionaliteit lijkt op het eerste gezicht wat onnodig. Waarom zou je dat willen? Chatten met jezelf bied je een andere manier om georganiseerd te blijven en belangrijke notities op te slaan in de chat. Pin het gesprek bovenaan vast en je kunt berichten of notities opstellen, bestanden voor jezelf opslaan en deze snel openen om later te delen. Chat met jezelf is nu beschikbaar.

Chat met jezelf Teams

Uitgebreide reacties 

Even snel een duimpje of hartje antwoorden op een bericht is ideaal. Zelfs WhatsApp heeft deze functie nu overgenomen en wordt veel gebruikt. Maar soms dekt het net niet helemaal de lading. Met deze nieuwe update zorgt Microsoft voor uitbreiding van emoticons als reactie op een bericht. Super fijn! De uitgebreide reacties zullen in september algemeen beschikbaar zijn.

uitgebreide reacties Teams

LinkedIn integratie 

Meer weten over je nieuwe collega? Vanuit Teams chat, kanalen, gesprekken of vergaderingen kun je nu snel de LinkedIn-profielgegevens van je collega’s bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hun huidige rol, ervaringen uit het verleden en andere inzichten. Dit stelt je in staat om je relaties op te bouwen en te verdiepen binnen Teams. LinkedIn-integratie in Teams is nu algemeen beschikbaar.

LinkedIn integratie Teams

Automatische groeperingen in kanaalberichten

Bij het maken van een bericht in een kanaal, brengen gebruikers de eigenaren van het team in één keer op de hoogte door ‘@Team eigenaren’ te vermelden. Het is dus niet meer nodig om de eigenaren van het team individueel te vermelden. Dit wordt automatisch gegroepeerd en hoef je zelf helemaal niks aan te doen, handig toch?!Verbeterde gebruikerservaring op iPad

Werk je met een IPad om bijvoorbeeld ’s avonds of onderweg snel iets bij te werken? Dan hebben we goed nieuws. Microsoft Teams op IPad reageert nu beter op schermgrootte. De Teams app bar en het canvas lijnt nu automatisch uit op basis van het beschikbare schermformaat van de Teams-app. 

Teams Phone

Gesprek verwijderen uit je geschiedenis 

Houd je inbox lekker opgeruimd met de mogelijkheid om gesprekken te verbergen uit je gesprekshistorie op Teams voor desktop en mobiel. 

Aankondiging van call-recording in je eigen taal 

‘Dit telefoon gesprek kan opgenomen worden voor trainingsdoeleinden’. Een vaak gehoorde zin als je bijvoorbeeld met een klantenservice belt. Call-recording aankondigingen worden nu afgespeeld in je standaardtaal voor Teams-gesprekken van of naar een telefoonnummer. Beide partijen horen de aankondiging in hun eigen taal, op hetzelfde moment. 

Verbetering van Common Area Phone license 

Het Common Area Phone- aanbod is verbeterd om verschillende scenario’s aan te kunnen bieden zonder de prijs te verhogen. Een Common Area Phone wordt meestal geplaatst in een gebied zoals een lobby, receptie of een ander gebied dat beschikbaar is voor veel mensen om te bellen. Telefoons voor algemene ruimten zijn aangemeld met accounts die gekoppeld zijn aan een licentie voor een telefoon voor algemene ruimten. Daarnaast zijn de volgende belfuncties beschikbaar voor ondersteunde Teams-apparaatmodellen die zijn ingeschakeld met een Common Area Phone-licentie en de nieuwste Teams-app-update:
- Gesprek parkeren en terughalen
- Cloud-gebaseerde voicemail 
- Wachtrijen
- Auto attendants
- Gespreksaanname voor groepen
- Regels voor doorschakelen

Enable frontline workers

Updates in Teams 

Heeft jouw organisatie veel eerstelijnswerkers? Opgelet! Updates in Teams is een nieuwe applicatie die frontline workers tijd en energie bespaart door ze te helpen met het maken, indienen en beoordelen van check-ins, rapporten en updates, direct tijdens het werk. Dit kunnen regelmatige terugkerende processen zijn, zoals een wekelijkse update of inspectie van een faciliteit. Maar ook ad-hoc updates zoals bij het overnemen van een shift, een onderhoudsaanvraag of een incidentenrapport. Updates in Teams maakt het makkelijk om ze allemaal op één plek te beheren. Updates in Teams is nu algemeen beschikbaar. Dat was het dan, de hele rits aan nieuwe functionaliteiten. De tweede helft van het jaar staat voor de deur, we gaan weer aan slag! We denken graag met je mee over hoe je het hybride werken kunt verankeren in jouw organisatie. Ga je voor de implementatie van Meeting Rooms, of is jouw organisatie klaar voor bellen via Teams?

Deelnemen aan de Teams Phone workshop?

Schrijf je in!

Lees het whitepaper over Teams Calling

Download!