De Roadmap van Microsoft Teams in de januari update

Ook dit jaar staan we weer voor je klaar met de maandelijkse Teams Update. We kijken welke nieuwe features er in de komende maanden aan komen. Nieuw in deze update is de Roadmap. Dit zijn functionaliteiten die echt deze maand zijn uitgerold. First things first: de aankondigingen!

Teams Meeting recordings

Teams Meetings terugkijken is natuurlijk al langer mogelijk met de recording optie. Die is wat geüpgraded. Hiermee speel je de recording nu ook versneld en vertraagd af en worden transcripten automatisch meegenomen als Live Transcription aan staan. Daarnaast stel je als organisator gemakkelijk een einddatum voor een recording in, waarna deze verwijderd wordt. Ook heb je als organisator de mogelijkheid om in te stellen dat de opname automatisch start.

Meldingen over capaciteit van vergaderruimten

Teams Rooms stellen hiermee deelnemers op de hoogte als een ruimte overvol is. IT-beheerders stellen voor elke vergaderruimte een maximale capaciteit in en de cameragegevens tellen dan hoeveel mensen er in de ruimte aanwezig zijn. Er verschijnt automatisch een banner op het kamerscherm om deelnemers te waarschuwen als de kamer overvol is. Een handige toepassing in onze nieuwe hybride werkvorm, want het aantal deelnemers pas je gemakkelijk aan wanneer bepaalde maatregelen veranderen.

Beschrijving toevoegen aan afbeeldingen in chat

Net als bij het toevoegen van alternatieve tekst in Outlook, voeg je met deze functionaliteit beschrijvingen toe aan afbeeldingen in Teams-chatberichten. Dit doe je door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en vervolgens op "Alt-tekst toevoegen". Hierdoor krijgen mensen die schermlezers gebruiken dus ook mee wat er op de afbeelding te zien is, zelfs als ze de afbeelding niet zien.

Video op meerdere schermen

In Teams Rooms wordt het mogelijk om de videogalerij te splitsen en zo te verdelen over meerdere schermen. Zo zie je dus meer van de mensen die deelnemen aan de meeting en wordt de meeting inclusiever.

Hot Desking op Teams-display

Snel zien waar er nog plek is om te vergaderen of in alle rust te werken? Met hot desking vinden werknemers snel werkplekken om te reserveren via Teams Displays. Teams Displays zijn schermen die de basisfunctionaliteiten van Microsoft Teams bieden.
Inloggen op je eigen account kan met hot desking ook, waarna je dus direct deelneemt aan geplande meetings vanaf je eigen account, zonder dat je de ruimte uit moet nodigen voor de meeting.Medewerkers kunnen vooraf ook een werkplek reserveren via Teams en Microsoft Outlook, om zo direct op hun eigen account te werken in de gereserveerde ruimte.

SIP Gateway

De overgang naar Teams Calling vereist de nodige verandering. Logisch dus, als je nog wel gebruik wil maken van de telefoonhardware die je nu gebruikt. Dat kan met de SIP Gateway! Hiermee schakel je de  kernfunctionaliteiten van Teams Calling in op SIP-compatible telefoonmodellen van Cisco, Poly, Yealink en Audiocodes. Onder de kernfunctionaliteiten vallen: inkomende en uitgaande oproepen, doorverbinden, in- en uitbellen bij vergaderingen, "niet storen" en voicemail.

Roadmap

Naast de aangekondigde features die in ontwikkeling gaan, kijken we vanaf deze maand voortaan ook altijd even naar wat voor deze maand er op de Roadmap van Microsoft staat. Dit zijn dus features die echt deze maand uitgerold worden.

Transcriptie voor 1 op 1 belletjes

Deze schakel je in via de bedieningsbalk, zodat je later je gesprek kunt teruglezen.

Teams Casting

Dit werkt eigenlijk hetzelfde als wanneer je bijvoorbeeld een Youtube video wil casten naar je tv (via Apple TV of Chromecast bijvoorbeeld). Handig als je een ad hoc-meeting hebt en geen laptop in de buurt, je streamt hiermee namelijk de inhoud van je telefoon naar de Meeting Rooms!

Lokale tijd

Misschien herkenbaar als je veel internationaal werkt: je rekent altijd even uit in welke tijdzone degene die je een berichtje wilt sturen zich bevindt. Je wil diegene natuurlijk niet midden in de nacht per ongeluk storen! Teams laat daarom vanaf nu je lokale tijd zien in je profielkaart. Scheelt weer rekenen 😉.

Meet Now op Teams Rooms

Misschien heb je dit al gezien op je eigen Meeting Rooms devices. Vanaf nu heb je ook daar direct de mogelijkheid om een meeting te starten met de knop ‘Meet’ (voorheen Meet Now).

Muziek detecteren

Achtergrond geluid is natuurlijk niet altijd gewenst. Wel zo fijn dat je niet de muziek die je collega luistert, door de vergadering heen hoort. Maar tijdens een online muziekles of pubquiz, is het natuurlijk wél weer heel handig als je de muziek kan horen. Daarom detecteert Teams nu of het achtergrondgeluid dat je hoort muziek is of niet. Daarbij kan je dan zelf aangeven of het gewenst is dat de muziek gehoord wordt door andere deelnemers.

Dubbel device

IPhone gebruikers nemen met één klik tegelijk deel aan een meeting via hun telefoon en een Teams Room device. Het geluid op je telefoon wordt direct uitgeschakeld, dus voorkom je echo. Op je iPhone zie je een ander scherm, met de knoppen voor het opsteken van je hand, chatten en het achterlaten van emoticons.  

Met deze functies zorgt Teams er elke maand weer voor dat de gebruikerservaring verbeterd wordt en je zoveel mogelijk uit je Teams omgeving haalt. Benieuwd naar hoe jouw organisatie alles uit Teams kan halen? Lees dan eens deze blog over de functionaliteiten van Teams Calling! Inschrijven voor de workshop die wij hierover geven kan natuurlijk ook.

Meer over Teams Calling?

Bekijk de pagina

Deelnemen aan de Teams Phone workshop?

Schrijf je in!