De Teams update van oktober bomvol dankzij Microsoft Ignite 2023

Een bomvolle Teams update is eigenlijk een understatement. Na de radiostilte bij Microsoft van vorige maand zijn ze deze maand weer terug met nieuwe features. En HOE! Tijdens Microsoft Ignite (12 t/m 14 oktober) rolde de ene na de andere nieuwe functionaliteit van de band. Hoog tijd dus, voor een update!

Meetings

Gezamenlijke aantekeningen

Met gezamenlijke aantekeningen via het Microsoft Whiteboard is iedereen in de meeting in staat om aantekeningen te maken op het gedeelde scherm. Je zet deze functie aan door te klikken op ‘annotatie starten’ terwijl je je volledige scherm deelt. Je maakt vervolgens notities, vormen, tekst en reacties.

Taalinterpretatie

Taaltolken die realtime vertalen, dat is precies wat de taalinterpretatie is. Direct vertalen wat de spreker zegt in een andere taal, zonder dat de spreker daarmee wordt verstoord. Hiermee verhoog je de inclusiviteit van je meeting en optimaliseer je de samenwerking tussen mensen die niet dezelfde taal spreken.

Together mode voor iedereen in de vergadering

De together mode kennen we natuurlijk al een tijdje. Hiermee plaats je deelnemers in ‘dezelfde’ ruimte. Deze optie is nu uitgebreid en werkt nu zo dat je deze ook voor andere deelnemers in kunt stellen, zodat iedereen dezelfde weergave heeft.

Automatische transcripties

Tijdens de opname automatische transcripties maken, zet je gemakkelijk aan als organisator van de vergadering. Stel je dit vooraf al in, dan wordt de meeting direct opgenomen en getranscribeert als hij start.  

Meldingen tijdens vergaderingen

Voor meldingen die tijdens vergaderingen worden getoond, zijn verbeteringen aangebracht. Ze zijn nu minder afleidend en meldingen worden op elkaar gestapeld. Dit voorkomt overlap van meldingen. Daarnaast kun je herhalingsmeldingen zoals chatballonnen ook snoozen.

Een vergadering verlaten op al je apparaten

Wanneer je deelneemt aan een Teams-vergadering vanuit verschillende apparaten (bijvoorbeeld via zowel je telefoon als je laptop), wil je niet dat de meeting op je telefoon nog door blijft lopen terwijl je er op je laptop allang uit bent. Tenminste, dat is niet altijd de bedoeling natuurlijk 😉. Met deze nieuwe functie verlaat je de vergadering gemakkelijk op al je apparaten tegelijk.

Calling

Wachtmuziek voor doorverbinden

Wachtmuziek is vanaf nu ook beschikbaar voor gesprekken die tijdelijk in de wacht worden geplaatst voor ze worden doorverbonden. Upload zelf muziek of maak een keuze uit een van de standaard nummers die door Microsoft worden geleverd.

VoIP-oproepen blokkeren

Niets vervelender dan tijdens een meeting of belletje gestoord worden door een andere binnenkomende oproep. Voorheen kon je alleen inkomende oproepen van specifieke telefoonnummers blokkeren. Maar met deze nieuwe functie blokkeer je ook inkomende VoIP-oproepen (Voice over Internet Protocol) van Teams-gebruikers buiten je organisatie.

Apparaten

Front Row ervaring

Deze is geoptimaliseerd door de weergave aan de passen aan de grootte van het scherm. Op schermen die smaller zijn dan 21:9 worden videobeelden verkleind zodat de inhoud op optimale grootte getoond wordt.  

Voor schermen met een beeldverhouding van 21:9 of breder verandert er niets. De standaard hoogte van de videobeelden wordt wel verlaagd om de inhoudsgrootte te maximaliseren.

18 video’s in Teams Rooms

Teams Rooms met 2 schermen laten nu maar liefst 18 deelnemers tegelijk zien. De deelnemers worden verdeeld over 3x3 op elk scherm zolang er geen inhoud wordt gedeeld. Voor vergaderingen met meer dan 18 deelnemers gebruik je de de Together-modus en grote galerij lay-outs.

Geluidsonderdrukking

Deze functie kennen we natuurlijk al van persoonlijke devices, maar is nu ook beschikbaar voor Teams Rooms! Je past dit op het console aan en ziet er precies hetzelfde uit als op je desktop.  

Video vastzetten of verbergen

Geen zin om jezelf continue in beeld te zien? Verberg dan je eigen camera beeld. Selecteer de kamer uit de lijst op de console en selecteer Voor mij vastzetten of Voor mij verbergen. Dit helpt deelnemers aan vergaderingen in de ruimte die de video mogelijk afleidend of niet nodig vinden.

Gecertificeerde apparaten

Logitech Brio 500- en 505-camera's

De Brio 500/505 is Logitechs nieuwste zakelijke webcam. De Brio 500/505 is gecertificeerd voor Microsoft Teams en wordt standaard geleverd met professionele functies zoals geavanceerde lichtcorrectie en ruisonderdrukkende microfoons. 

Chatten en samenwerken

Downloadlocatie kiezen

Een functie waar wij persoonlijk héél blij van worden; je kunt vanaf nu bepalen in welke map bestanden worden geüpload als je ze downloadt! Nu is het nog zo dat deze standaard in de downloads map komen. Let op: dit kan je niet per document instellen, maar geldt voor alle downloads. Per document een andere map zou natuurlijk helemaal ideaal zijn, maar dat lijkt met deze update slechts een kwestie van tijd.

Intelligente vertaling van chatberichten

Wanneer je een bericht ontvangt in Teams dat niet in je voorkeurstaal is, vraagt Teams of de tekst vertaald moet worden naar jouw voorkeurstaal. Als je voorkeurstaal bijvoorbeeld Engels is en je een bericht in het Frans ontvangt, detecteert Teams het taalverschil.Onder het bericht krijg je de opties Vertalen, Vertaal nooit Frans en (?) . Klik op Vertalen om de inhoud van het bericht te vertalen, op vertaal nooit Frans om Frans (of welke taal dan ook) toe te voegen aan je nooit vertaalde lijst, of (?) om feedback te geven over de suggestie.Een vertaling vervangt het oorspronkelijke bericht met een vertaalpictogram ernaast. Houd je het bericht langer ingedrukt, komen de opties: zie origineel, vertaalfeedback en vertaalinstellingen naar voren.

Beheer

Dashboardaanpassing in het Teams-beheercentrum

Beheerders kunnen het dashboard van het Teams-beheercentrum nu personaliseren met informatie die voor hen relevant is. Sleep eenvoudig nieuwe kaarten (widgets) naar het dashboard. Verplaats kaarten op de pagina of verwijder de kaarten die je niet nodig hebt.

Microsoft Ignite

En dan nu eindelijk de reden waarom jullie deze blog erbij hebben gepakt natuurlijk… De tijdens Ignite aangekondigde features!

Mesh avatars

Soms zijn er van die dagen dat je liever niet achter de camera kruipt voor weer een online meeting. Mesh avatars zijn de uitkomst hiervoor. Hiermee zien andere deelnemers, je raadt het al, een geanimeerde versie van jou!

Je kunt je avatar zelf ontwerpen met een app in de Teams App store. Is je avatar helemaal naar wens, dan kan je hem bij ‘effecten en avatars’ instellen. De functie is momenteel nog in preview, maar wordt binnenkort verder uitgerold.

Teams Premium

Het doel van Microsoft is om met de aangekondigde features wederom de vergaderervaring te verbeteren. Eén van de features waarmee ze dit tot stand willen brengen is Teams Premium. Met AI-gestuurde functionaliteiten worden vergaderingen ondersteund. Het maakt bijvoorbeeld taken aan, deelt meetings op in hoofdstukken en live-vertaling voor ondertitels.

Een andere hele fijne feature van Teams Premium is de vergadergids. Deze helpt je om de juiste keuzes te maken aan de hand van het soort meeting dat je inplant. Is het een brainstorm, een vertrouwelijk gesprek of geef je een presentatie? Allemaal meetings met een ander doel en daar past vaak ook een ander soort ruimte bij. De vergadergids geeft je de opties en zo heb jij je keuze snel gemaakt.

We kunnen wel een aparte blog maken over Teams Premium, zoveel heeft het te bieden. Om het een beetje compact te houden, laten we het hierbij. Toch nog even verder lezen? Bekijk dan deze blog van Microsoft.

Vernieuwde Together mode

Die Together mode kennen we natuurlijk al een tijdje. Maar met deze vernieuwing is het ook mogelijk om mensen te verplaatsen in het scherm. Zie het als het toewijzen van een stoel!

Chat verwijderen

Vanaf deze maand al beschikbaar en het doet precies wat je denkt dat het doet 😉.

Iedereen mentionen

Werkt in een kanaal natuurlijk al langer, maar in een groepschat moet je nog iedereen apart mentionen. Eind dit jaar is dat verleden tijd, want dan wordt deze functie uitgerold.

Microsoft Places

Een nieuwe werkplek-app gericht op het hybride werken. De app heeft een dashboard dat weergeeft welke dagen mensen binnen het team op kantoor zullen zijn, op welke locatie mensen werken en geeft de mogelijkheid om beschikbare werkplekken te zien en te reserveren. Op deze manier krijgt de organisatie en het management beter inzicht in de werkbehoeften van hun team.

iHeartRadio

De eerste muziek-app op Teams! Luister lekker een muziekje tijdens het werk en deel je favorieten met je collega’s.

Uren en locaties

Voor zowel Teams als Outlook beschikbaar. Een functie die het supermakkelijk maakt om meetings te plannen. Hiermee geef je van uur tot uur aan of je remote of op kantoor werkt, waardoor je dus gemakkelijk bepaalt of een meeting online of op locatie kan plaatsvinden.

Gedetailleerde oproepgeschiedenis

Met deze functie krijg je een uitgebreid overzicht van je oproepgeschiedenis. Je ziet hoe oproepen binnengekomen zijn, of ze werden doorverbonden of doorgeschakeld en wat er gebeurde nadat je opgenomen had.

Intelliframe

In grote vergaderruimten kan het soms als deelnemer van afstand lastig zijn om degenen die achterin de ruimte goed te zien. Met Intelliframe is dat verleden tijd! Deze functie zet je gemakkelijk aan bij je camerasettings en zorgt ervoor dat iedereen in de vergaderruimte apart in beeld wordt gebracht. Zo verhoog je de inclusiviteit in je meetings.

Genoeg nieuws om mee aan de slag te gaan, dachten we zo! Is jouw organisatie er klaar voor om het Teams gebruik naar de volgende stap te tillen? Kijk dan eens of onze Teams Calling workshop iets voor je is!

 

Andere Teams updates

Die vind je hier!

Devices uitproberen of meer info over meeting rooms?

We helpen graag!