Review: Poly Studio P15 Personal Video Bar

Door: Josi Oberstadt

De Poly Studio P15 is de grootste en duurste “webcam” die ik tot nu toe heb mogen uitproberen, maar is groter ook beter?

De Poly Studio P15 is de kleinste versie van een serie videobars die door Poly gemaakt worden. Het bevat echter veel functies die je ook zal aantreffen in de grotere varianten van deze videobar zoals de X30 en de X50. Functies zoals premium audio en video en compatibiliteit met Microsoft Teams en Zoom.

Poly staat bekend om de hoge kwaliteit van hun producten en de uitstekende vormgeving maar zien we dat ook terugkomen in deze nieuwe Poly Studio P15 en zijn de premium functies ook de hogere prijs waard? Lees het on deze review van de Poly Studio P15.

Ontwerp

De P15 wordt geleverd in een mooie doos. Het is duidelijk te zien dat Poly de nodige aandacht heeft besteed in het ontwerpen van de verpakking. De P15 is goed beschermd en het gebruik van plastic is tot een minimum beperkt. De P15 wordt geleverd met een losse monitorklem, een adapter, stroomkabel, USB-C kabel en instructies.

Het monteren van de monitorklem is zeer eenvoudig, je hoeft alleen maar een schroefje aan te draaien. Hier zou je ook een statief kunnen gebruiken, mocht dit wenselijk zijn. Aan de onderkant vinden we alle aansluitmogelijkheden: een Kensington slot, USB-C aansluiting (compatible met USB 2.0), stroomconnector en twee USB-A aansluitingen. Je kunt hierop een dongle voor een headset of andere USB-apparaten op aansluiten.

Aan de voorkant vinden we lens van de camera met een handmatige sluiter. Het is fijn om handmatig de lens te kunnen sluiten zodat je zeker weet dat je niet bekeken wordt.

De P15 werkt met zowel Microsoft Windows (Windows 10 & 11) als met macOS/11 (Big Sur) en 10.15 (Catalina). Het is getest en gevalideerd om compatibel te zijn met videoconferentieplatforms zoals Microsoft Teams, Zoom, RingCentral, BlueJeans, StarLeaf en 8x8. Omdat het echter een puur USB-apparaat is kan hij samenwerken met elke platform.

Als persoonlijke webcam is de P15 enorm groot. Hij weegt 770 gram en is 42,5 cm wijd. Hij is dus ook niet bedoeld om op je laptopscherm te plaatsen, maar als videobar op bijvoorbeeld een tweede scherm bij je werkplek. Hij pas daarbij netjes op elk modern scherm.
De vormgeving van de P15 is inmiddels zeer herkenbaar. Met de mooie ronde vormen en het grijze textiel aan de voorkant is de P15 zeer herkenbaar als een apparaat uit de Poly Studio familie zoals ook de Studio X30 en Studio X50 dat zijn. Persoonlijk vind ik de vormgeving erg mooi en zal dit zeker goed staan in elke werkkamer of huddle-space in een kantoor.

Audio en video

Zoals je tegenwoordig mag verwachten van een high-end “webcam” ondersteunt de P15 4k Ultra HD 16:9 2160p videokwaliteit, maar ook Full HD 1080p of 720p. Voor 4k moet je wel de P15 via USB3 aansluiten op je werkplek. De camera hij een kijkhoek van 90 graden wat ruim voldoende is voor een thuiswerkplek.

De videokwaliteit is uitstekend, de kleuren zijn mooi en levensecht. De video behoort tot de beste kwaliteit die je op dit moment kunt kopen voor webcams. De trackingmode functie zorgt ervoor dat je altijd goed in beeld bent, ook al heb je problemen om lang stil te zitten. Ook de functies zoals de tegenlicht compensatie en lichtbalans werken ook zeer goed.

De audio is ook uitstekend. Je kunt merken dat de P15 geoptimaliseerd is voor menselijke spraak. De stemmen zijn zeer natuurgetrouw en komen luid en duidelijk over. De P15 beschikt over meerdere microfoons die ervoor zorgen dat je stem goed wordt opgepakt. Dit samen met de functie om
achtergrondgeluiden weg te filteren staat garant voor een zeer goede verstaanbaarheid ook in een ruimte met lawaai zoals een airconditioner of een TV die aanstaat.

Poly Lens App

Poly levert bij alle nieuwe apparaten de Poly Lens App. Een mooi stuk software waarmee je de firmware kunt upgraden en de nodige instellen kunt aanpassen.

Met de Poly Lens App kun je het volgende instellen:
• Poly Acoustic Fence: met deze functie kun je achtergrond geluid weg laten filteren door een virtueel hek om je heen te plaatsen. Geluiden van buiten dit hek worden automatisch weggefilterd.
• Poly Noiceblok AI: deze functie zorgt ervoor dat hinderlijke geluiden zoals het typen op een toetsenbord of het lawaai van papiertjes wordt weggefiltert.

Je kunt deze functie instellen voor binnenkomend geluid of voor uitgaand geluid.
Hiernaast kun je ook instellen hoeveel bas of juist hoge tonen je wilt horen.

In het deel van de Poly Lens App waar je de camera in meer detail kun controleren kun je o.a. het volgende instellen:
• Helderheid, Contrast, Saturatie en Scherpte. Maar dit kun je ook automatisch door de app laten regelen
• Tegenlicht compensatie aan of uit zetten
• Tracking mode aan of uit zetten.

Deze laatste, de Tracking mode, zorgt ervoor dat je netjes in beeld blijft. Hierbij kun je ook opgeven hoe snel hij van beeld moet veranderen en hoe hij precies moet inzoomen. Dit werkt verrassend goed. Mocht je de Tracking mode hebben uitgeschakeld dan kun je handmatig inzoomen en het beeld naar links en rechts bewegen.
Dit alles zorgt voor een uitstekende video bar voor als je veel aan het digitaal vergaderen bent en je een opgeruimd bureau wilt hebben. Met de P15 heb je immers geen aparte camera, speaker en microfoon meer nodig. De P15 is eigenlijk zo goed dat het niet verrassend is dat deze nu ook wordt ingezet voor de kleine vergaderzalen. Stel je hebt op kantoor een kleine vergaderruimte voor 2 of 3 personen, dan is de P15 een uitstekende bar om te gebruiken. Je moet deze dan wel op je laptop aansluiten. De Studio X30, als alternatief, is volledig Stand Alone en kun je ook zonder laptop gebruiken.

Verbeterpunten

Helaas heeft de P15 maar één speaker aan de rechterkant van het apparaat (voor de kijkers links). Als je de P15 netjes in het midden van je scherm plaatst dan komt het geluid dus altijd van links. Voor spraak is dit nog wel te doen, maar de speaker is duidelijk goed genoeg om ook muziek op af te spelen. Helaas komt dit dus ook van links en is mono. Ik had graag gezien dat de P15 van twee speakers was voorzien.

Speakerphones zoals de Poly Sync 20 ondersteunen Bluetooth zodat je deze kunt koppelen met bijvoorbeeld je mobiel. Helaas ondersteunt de P15 geen Bluetooth connectie. Hierdoor moet je toch weer een headset of een speakerphone voor je mobiel gebruiken. Ik vind dit wel erg jammer en een gemis vanuit Poly.

Conclusie

Voor de echte vergadertijger die het beste video conference apparatuur wil hebben voor zijn of haar thuismeetings is de Poly Studio P15 onovertroffen. “Ja!” Hij is groot. Je stopt hem niet even in je tas om mee naar kantoor te nemen en “Ja” het is zeker niet het goedkoopste apparaat. Met een internet verkoopprijs vanaf ongeveer € 350,- (incl. BTW) zijn er ook mooie alternatieve webcams verkrijgbaar maar als je op zoek bent naar een mooi vormgegeven video- meetingbar met excellente audio en video voor op bijvoorbeeld een tweede monitor bij je thuiswerkplek, dan is de Poly Studio P15 onovertroffen en zeker het geld waard.

Meer info over Meeting Rooms

Check onze favorieten!

Met onze Rogers sparren?

Maak een afspraak!