ChatGPT in combinatie met Microsoft Teams, kan dat?

Je wordt er de afgelopen weken mee doodgegooid, dus het kan je bijna niet zijn ontgaan. ChatGPT. Is het echt zo baanbrekend als het lijkt te zijn? En hoeveel effect heeft het eigenlijk op jouw organisatie? Ook onze klanten stellen hier regelmatig vragen over. Want is het nu juist een bedreiging, of kan het ook in je voordeel werken? We kunnen je wel alvast verklappen: als je het op de juiste manier inzet kan het je wel degelijk helpen in je dagelijkse werk. Onze Raymond vertelt je graag alles over de inzet van ChatGPT binnen Microsoft Teams.

Als we aan Raymond vragen wat je met ChatGPT kunt, komt hij met een bijzonder lang antwoord. Gedicteerd door ChatGPT zelf 😉. Even zonder dollen; je kunt ChatGPT echt álles vragen. Of hij overal antwoord op heeft is een tweede en of het dan ook nog klopt… Daarom even terug naar de basis:

Wat is ChatGPT?

Simpel gezegd is ChatGPT een chatbot die heel menselijk antwoord kan geven op zo goed als alles wat je ‘m vraagt. Dit antwoord wordt gegeven op basis van AI. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vragen als; wat zijn de 10 beste restaurants in Delft, vertaal dit artikel naar het Frans, vat het NOS journaal van 13 mei 2007 samen of wat zijn de voordelen van het gebruik van telefonie in Microsoft Teams.

Naast de feitelijke vraag, kan je daarnaast ook nog aangeven hoe je de vraag beantwoord hebben. In een opsomming, weergegeven in een tabel, getekend, als wetenschappelijk artikel, vanuit technisch oogpunt of zelfs poëtisch. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ChatGPT weet er iets van te maken.

Hoe kan ik ChatGPT gebruiken?

Raymond: ''We moeten ChatGPT vooral niet zien als iets wat een ‘bedreiging’ is voor ons eigen werk. Het is juist een verrijking als je het op de juiste manier inzet.’’ Feitelijk is alles wat je ChatGPT vraagt, ook te vinden op Google. Alle input voor de antwoorden komt namelijk van het World Wide Web. En dan nog niet eens de meest recente informatie, want de input voor ChatGPT komt van voor 2021.

‘’Uiteindelijk is ChatGPT vooral een mooi systeem om je eigen kennis te vergroten of bepaalde werkzaamheden voor je uit te werken. Wij werken in een branche waar de vaktermen je soms om de oren vliegen en dat kan nogal overweldigend zijn, zeker als je niet uit de IT komt. ChatGPT kan je vaak meer uitleg geven over deze termen en vertelt je dan ook nog eens hoe je het kan toepassen.’’

ChatGPT in combinatie met Microsoft Teams

Mocht het je interesse wekken, kan je ChatGPT dus vooral inzetten om je dagelijkse werkzaamheden makkelijker te maken. En die dagelijkse werkzaamheden verlopen natuurlijk voornamelijk via Teams. Hoe je deze twee met elkaar combineert? Hieronder hebben we een paar voorbeelden.

Meeting samenvatten

Raymond: ‘’Iets leuks wat we zelf onlangs hebben uitgetest is het laten samenvatten van een meeting. Deze duurde een uur en niet iedereen die hiervoor was uitgenodigd, kon ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de meeting op te nemen en mensen die er niet bij waren, hem terug laten kijken. Maar uiteindelijk kost dit natuurlijk veel tijd. Veel logischer als je een beknopte samenvatting kunt geven. En dat kan dus met behulp van ChatGPT! We hebben we meeting transcriptie aangezet tijdens de meeting en deze na de meeting ingeladen in ChatGPT. Daarbij gaven we de opdracht om de meeting samen te vatten. Zo heb je een beknopte samenvatting en lees je in 3 minuten door de inhoud heen, in plaats van dat je een uur bezig bent met het terugluisteren van de meeting!

Integreer ChatGPT in een Teams kanaal

‘’Een voorbeeld die net een stapje verder gaat. Je kan ChatGPT integreren in Teams kanalen. Net als dat je collega’s kan mentionen (@...), kan je dan ook ChatGPT mentionen en een vraag stellen. Je kunt dan de opdracht geven om een lang bericht samen te vatten, om te zetten in een zakelijke mail, de belangrijkste punten eruit te halen of te vertalen naar een andere taal. Je kunt het eigenlijk zien als een soort chatbot!’’ aldus Raymond.

ChatGPT als input voor je chatbot

Hij vervolgt: ‘’Een beetje het topje van de ijsberg als je het mij vraagt, maar ChatGPT gebruiken als input voor je chatbot is natuurlijk het ultieme voorbeeld van AI inzetten om je werk te vergemakkelijken. Je kunt ChatGPT inladen met alle informatie uit je eigen wiki, die bijvoorbeeld wordt gebruikt door je supportafdeling om klantvragen te beantwoorden. Op die manier kan je chatbot dus vragen beantwoorden, die anders bij je supportafdeling terecht komen.’’

Uiteindelijk werkt het natuurlijk twee kanten op, want ook je supportafdeling kan bepaalde vragen van klanten aan ChatGPT stellen.

Raymond besluit: ‘’De mogelijkheden zijn echt eindeloos, maar je moet wel goed weten wat de mogelijkheden zijn. Begin vooral met een beetje ‘spelen’ en simpele vragen stellen en breid dit steeds een beetje uit. Laat een meeting samenvatten, een e-mailreactie schrijven of een artikel vertalen. De vervolgstap is dan om dit verder uit te breiden naar een integratie met bijvoorbeeld Microsoft Teams.’’

Hebben we je interesse gewekt en is die integratie van ChatGPT met Microsoft Teams interessant voor jouw organisatie? Raymond helpt je graag verder!

Lees meer over   chatbots

Download het whitepaper

Meer over Teams? Hier vind je handige informatie

Bekijk de pagina