AI-gestuurde functies in Microsoft Teams in de update van juli

Juli is traditiegetrouw Inspire maand bij Microsoft. Microsoft presenteerde wederom de nieuwste ontwikkelingen en strategieën voor het aankomende jaar. Je raadt het al; genoeg om over te schrijven deze maand! 

Teams-aankondigingen op Microsoft Inspire 2023

Aankondigingen die de afgelopen dagen zijn gedaan én ook direct worden uitgerold in de komende weken:

Microsoft 365 Copilot in Teams Phone

AI wordt volop ingezet in alle ontwikkelingen binnen Microsoft Teams. Door Copilot in te zetten voor Teams Phone, worden tijdrovende klusjes voor je uit handen genomen. Zo kan Copilot automatische een takenlijst opstellen aan de hand van je telefoongesprek, de kwaliteit van het gesprek beoordelen of een oproepoverzicht genereren. Zo kan jij na je telefoontje direct door met andere zaken, zonder dat je tijd hoeft te besteden aan de administratie!

Microsoft365 Copilot in Teams Chat

Ook in je Teams chats kun je Microsoft Copilot goed inzetten. Copilot genereerd to-do lijstjes aan de hand van gesprekken, geeft suggesties voor vervolgvragen of antwoorden en kan gesprekken samenvatten.

Gezamenlijke notities in Microsoft Teams-vergaderingen

Tijdens online vergaderingen gebruik je gezamenlijke notities om samen te werken aan de vergaderagenda, notities en vervolgtaken. Je werkt realtime samen met anderen via Teams, Loop, Planner, To Do, Office en OneDrive. Gezamenlijke notities zijn altijd gesynchroniseerd, ongeacht waar je ze opslaat. Je kopieert en deelt ze gemakkelijk in chats, groepschats, e-mails en andere documenten.

Als je een taak krijgt toegewezen tijdens de vergadering, ontvang je een e-mailmelding en wordt de taak automatisch gesynchroniseerd met To Do en Planner. Je vindt de gezamenlijke notities op het tabblad 'Details' van de vergaderuitnodiging, op de knop 'Notities' tijdens de vergadering, en onder het tabblad 'Samenvatting' na de vergadering

Gezamenlijke notities Teams

Gedeeld bellen

Met gedeeld bellen staan beheerders groepen gebruikers toe om PSTN-oproepen te plaatsen en te ontvangen met behulp van één gedeeld telefoonnummer en belplan. Dit betekent dat één telefoonnummer en abonnement worden gedeeld met een team van gebruikers die een licentie hebben voor Teams Phone (via E5 of Teams Phone Standard). Of het nu gaat om een klein kantoor met 10 mensen of een grote onderneming met 10.000 gebruikers, gedeeld bellen stel je gemakkelijk in via het Teams beheercentrum. 

Gedeeld bellen Teams

Sneltoets voor zoeken in chat of kanaal

De zoekfunctie zoals hij nu is ingericht in Teams, kan nogal inefficiënt zijn. Je moet door meerdere gesprekken en kanalen zoeken om het bericht dat je zoekt, te vinden, terwijl je soms prima weet in welk kanaal of chat je een bericht zoekt. Op die manier zoeken is dan ook verleden tijd als je nu CTRL+F gebruikt in een chat of kanaal! De zoekfunctie spitst zich dan direct toe op het gesprek of kanaal waar je je bevindt, waardoor je zoektocht een stuk efficiënter wordt. Je kunt deze functie direct uitproberen, want hij is al uitgerold!

Sneltoets zoeken Teams

Chat in Microsoft Edge-browser

Open je een link vanuit een Teams chat in Microsoft Edge? Dan laat de browser automatisch ook de chat zien van waaruit je de link hebt geopend. Zo bekijk je de inhoud van de link en de chat tegelijkertijd, waardoor je niet meer tussen de twee apps hoeft te schakelen.

Chat in Microsoft Edge browser

Creëer tot 1000 kanalen per team

Samenwerken zonder limiet? Bijna wel! Je voegt nu tot wel 1000 kanalen toe aan een team.

Gedeelde kanalen met externen

Samenwerken met mensen buiten je organisatie is via Teams natuurlijk al een tijd mogelijk. Om dit goed te laten verlopen, rolt Microsoft nu een functie uit waarmee hier een proces voor wordt gemaakt. Als jouw organisatie wil samenwerken met externe teams, stel je je eigen proces in om deze samenwerking mogelijk te maken. Leden van een kanaal nodigen personen van buiten hun organisatie uit voor een gedeeld kanaal door naar de aangewezen pagina van hun organisatie te gaan en daar het verzoek in te dienen. Zo heb je als organisatie grip op welke externen er in jouw tenant terecht kunnen.

Vergaderingen

In- en uitzoomen

Er zijn nieuwe knoppen beschikbaar, waarmee je kunt in- en uitzoomen op een gedeeld scherm. Handig als je meekijkt vanaf een klein scherm en toch de kleine lettertjes wilt lezen 😉. 
In en uitzoomen meetings

Teams Breakout Rooms shuffelen

Als organisator van een vergadering, mede-organisator of manager van breakout rooms gebruik je de nieuwe Shuffle-mogelijkheden om deelnemers willekeurig toe te wijzen aan ruimtes, voorafgaand aan de vergadering of tijdens de live vergadering. Je kiest ervoor om iedereen of alleen niet-toegewezen deelnemers in willekeurige volgorde te plaatsen om de deelnemers gelijkmatig over bestaande kamers te verdelen.

Teams Breakrooms shufflen

Chatten en samenwerken

Koppelingen naar groepschatberichten kopiëren

Wanneer je naar een specifiek bericht in een drukke groepschat wilt verwijzen, deel je vanaf nu een koppeling naar dat bericht. De link brengt de ontvanger rechtstreeks naar het gesprek, waardoor ze meer context krijgen.

Koppeling naar groepschat

Videoverbeteringen in Teams-chat

Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd voor het gebruik van video in de chat.

  • Ontvang je een Microsoft Stream-video in een Teams-chat?  Dan bekijk je direct een voorbeeld van de video en speel je deze deze rechtstreeks af in de chat.
  • Wanneer je een videoclip opneemt en liever niet op beeld bent, kan je er nu ook voor kiezen om alleen een schermopname of audio op te nemen. Voor het opnemen van een video waarin je wel te zien bent, gebruik je nu dezelfde achtergrondmogelijkheden als die je in Teams Meetings hebt. 
  • Videoclips die in Teams worden gedeeld, bevatten nu ondertiteling in het Engels.

Videoverbetering in Teams chat

Agendaverbeteringen in Teams

Je beheert je Teams-agenda efficiënter met deze nieuwe verbeteringen in Teams.

  • Er is vanaf nu een verticaal overzicht van je agenda beschikbaar. Net wat voor jou fijner werkt!
Agendaverbetering in Teams 1

  • Als je een afspraak in je agenda opnieuw moet plannen, hoef je de afspraak niet langer te openen om het opnieuw te plannen. Door de functie slepen en neerzetten te gebruiken , sleep je de afspraak gewoon naar het nieuwe tijdstip. 

Agendaverbetering in Teams 2

Webinars

On-demand opname voor webinars

Er komt een nieuwe webinar-omgeving beschikbaar, waarbij je bezoekers de mogelijkheid geeft om binnen Teams de opname van het webinar terug te kijken. Wanneer de opname beschikbaar is, krijgt de bezoeker hier een melding van via e-mail. 

On-demand opname webinars

 

Microsoft Teams update juli

Je gelooft het bijna niet, maar zelfs buiten Inspire is er nog genoeg te vertellen over nieuwe functies binnen Teams!

Vergaderingen

Ruimtelijke audio in Teams-vergaderingen

Met Ruimtelijke audio ervaar je nog beter geluid tijdens een meeting, of je nu een headset of een speaker gebruikt. Deze nieuwe audiofunctie laat de stemmen van de deelnemers ruimtelijk klinken. Hierdoor voelen gesprekken natuurlijker aan, wordt het gevoel van aanwezigheid versterkt en kun je gemakkelijker meerdere sprekers volgen wanneer ze met elkaar praten. Kortom, het verbetert de hele audio-ervaring tijdens Teams-vergaderingen. Je schakelt de functie in wanneer je de meeting opent, tijdens de meeting óf bij de standaardinstellingen. 

Ruimtelijke audio in Teams

Ruimtelijke audio in Teams 2

Ruimtelijke audio in Teams 3

Verbeteringen in de Together mode

Om de Together mode toegankelijker en overzichtelijker te maken, zijn er een aantal verbeteringsupdates doorgevoerd. Zo zie je nu de namen van de deelnemers met hun status, wordt de spreker die aan het woord is uitgelicht en zie je welke deelnemer is vastgepind. Daarnaast zie je onder het beeld van de deelnemer ook eventuele opgestoken handen of emojireacties. 
Verbetering in together mode

Bijschriften aanpassen 

Via de bijschriftinstellingen heb je nu de mogelijkheid om de grootte en kleur van het lettertype aan te passen, net als de hoogte en positie van het ondertitelingsvenster. Daarnaast heb je nog de optie om te scrollen om ondertitels te bekijken van wat er is gezegd, tot een minuut geleden. 

Bijschriften aanpassen

Chatten en samenwerken

Markeer alles als gelezen in je activiteitenfeed

Gevoelig voor notificaties en rode bolletjes? Haal ze dan gemakkelijk weg door alle notificaties in Teams als ‘gelezen’ te markeren. Scheelt jou weer één voor één elke melding aanklikken. Nieuwe chatdichtheid

Met een nieuwe instelling voor chatdichtheid, heb je een groter overzicht van de chats binnen één gesprek..

Nieuwe chatdichtheid

 

Werklocatie in Teams

Soms thuis, soms op kantoor? Met deze nieuwe functie laat je je collega’s weten waar je je bevindt. Zo kan er geen verwarring ontstaan en is ‘Huh, jij was toch vanochtend op kantoor?’ verleden tijd. Dat klopt, maar nu werk je op afstand en is dat te zien aan mijn werklocatie! Je werklocatie invoeren werkt als volgt: Klik op je profielfoto, bekijk je accountinstellingen en wijzig je werklocatie voor die dag. Goed om te weten: je locatie wordt ook meegenomen in Outlook. 

Teams Rooms en devices

Aangepaste achtergrond op Teams Rooms

Naast de standaard achtergronden die Teams Rooms met zich mee brengen, heb je nu ook de mogelijkheid om custom achtergronden toe te voegen. Zo pas je je eigen huisstijl toe op alle devices. Goed om te weten: deze functie is wel alleen beschikbaar voor Teams Rooms Pro. 

Aangepaste achtergrond op Teams Rooms

Teams-knop voor meetings

Een speciale Teams-knop op randapparatuur die is gecertificeerd voor Microsoft Teams maakt het straks mogelijk om snel en eenvoudig om deel te nemen aan een Teams-gesprek of -vergadering. Druk bijvoorbeeld één keer voor het pre-join-scherm en druk een tweede keer om deel te nemen aan het gesprek of de vergadering.

Teams knop voor meetings

Yealink MVC860-C5-bundel 

Het Yealink MVC860 Microsoft Teams Rooms-systeem is ontworpen voor middelgrote en grote ruimtes en is een gebundelde video-oplossing met UVC86 4K dual-eye tracking-camera, MCore mini-pc en MTouch II-aanraakscherm. Nu ook Teams Certified!

Yealink MVC860-C5-bundel

 

Poly Studio X52 en TC 10 voor Microsoft Teams Rooms op Android

Nog een nieuw gecertificeerd device is de Poly Studio X52 videobar.  De nieuwe Poly DirectorAI slimme cameratechnologie heeft slimme toepassingen zoals groeps-, spreker- en personenkaders. De 4K, 20MP camera zorgt voor duidelijk zicht op elke deelnemer en bereikt zelfs de verste hoeken van de vergaderruimte.  
Poly Studio X52 en TC 10 voor Microsoft Teams Rooms op Android

AI voor Front Row

Een paar langverwachte AI-gestuurde functies voor Front Row, we zetten ze hieronder voor je op een rij!

  • Om deelnemers op afstand nog beter te laten focussen, zal Front Row de achtergrond van elk individu vervangen door een gedeelde achtergrond. Ook wordt er een uniforme grootte toegepast op elke videofeed, zodat deelnemers op afstand levensgroot lijken voor deelnemers in de kamer. Dit is ongeacht hoe ver weg of dichtbij ze bij hun camera's zitten.
 

AI voor frontrow

 
  • Ondersteuning voor Breakout Rooms: Organisaties en teams die Breakout Rooms gebruiken in Teams-vergaderingen zullen blij zijn te horen dat iedereen, ook mensen die fysiek aanwezig zijn in een Teams Room, kan deelnemen aan een breakout-sessie. Vanaf deze maand kunnen Teams Rooms op Windows worden toegevoegd aan een brainstormruimte en in en uit de hoofdruimte worden verplaatst, waardoor de coördinatie van brainstormsessies gemakkelijker wordt.
  • De nieuwe look van Teams Rooms op Windows is er nu voor iedereen. Voor het eerst aangekondigd in februari, is de nieuwe look en feel voor Teams Rooms op Windows nu de standaard. 

Teams rooms op windows

  • Geen Teams Premium-gebruiker? Geen probleem! De nieuwe en verbeterde samenvatting van vergaderingen is nu beschikbaar voor alle Teams-gebruikers. Nu kunnen gebruikers op het nieuwe tabblad 'Samenvatting' de opname van de vergadering bekijken terwijl ze de notities en het transcript bekijken en toegang krijgen tot gedeelde inhoud. Dit allemaal rechtstreeks in Teams zonder van scherm of app te wisselen.

Verbeterde samenvatting meeting

Mobiel

Voeg cloudbestanden toe aan de chat en het kanaal vanaf de mobiele teams

Maak kennis met de mogelijkheid om bestanden te uploaden vanuit OneDrive vanuit de chat en het kanaal in Teams Mobile. Bekijk ook recente bestanden en voeg de meest gebruikte bestanden met één klik toe vanuit ‘recent’.
 
Wat ons betreft weer genoeg moois om de komende tijd mee aan de slag te gaan en het gebruik van Microsoft Teams nog verder te optimaliseren. Maar wist je dat dit verder gaat dan alleen de functionaliteiten? Heb jij al eens nagedacht over de Microsoft licenties die je gebruikt? Haal je daar wel alles uit? We kijken graag met je mee! 

 

Meer uit Teams halen met Teams Phone?

Bekijk de pagina

Lees verder over Meeting Rooms

Bekijk de pagina