Van Skype for Business naar Microsoft Teams - Wij helpen je op weg

April 2021

Maak jij nog gebruik van Skype for Business Online? Let dan op! Vanaf 31 juli 2021 dit jaar (dat is dus nog zo’n 4 maanden) wordt deze versie van Skype for Business niet meer ondersteund. Dat wil zeggen Microsoft trekt de stekker uit support en ontwikkeling, waardoor je het op termijn niet meer kunt gebruiken. Tijd om er werk van te maken, dus! Wij helpen je graag met de overstap van Skype for Business naar Microsoft Teams. 

Hoe zat het ook alweer?

Skype for Business Online is iets anders dan Skype for Business. Het verschil zit hem in de server. Als je Skype for Business online gebruikt, draaien de servers op Microsoft en zit alles dus binnen de Office365 tenant. Met Skype for Business draait de server bij je bedrijf en staat het dus los van Microsoft.

Om te voorkomen dat je straks je communicatiesysteem niet meer kunt gebruiken, is het dus zaak om snel de overstap te maken naar een ander systeem. Gelukkig heeft Microsoft daar aan gedacht. Microsoft Teams is hier namelijk heel geschikt voor! Omdat alle data al op de servers van Microsoft staan, is de overgang naar Teams relatief eenvoudig en een logische stap.

Overigens goed om te weten, is dat Skype for Business vanaf 2025 helemaal stopt. Dit komt omdat de server technologisch zo ver achterloopt, dat het niet meer in de (remote)work behoefte van klanten voorziet. Je kunt het tot die tijd prima gebruiken, maar je zult zelf intussen misschien ook merken dat je met Skype niet op dezelfde makkelijke manier remote kunt werken dan je klanten, partners en relaties doen.

Waarom nu overstappen?

De afgelopen maanden zijn systemen als Teams veelvuldig gebruikt om remote met elkaar te kunnen samenwerken, vergaderen, bellen en chatten. Grote kans dat jij als Skype gebruiker hier wat hinder van hebt ondervonden. Want even snel een chatje sturen naar een samenwerkingspartner vanuit Skype for Business naar Microsoft Teams of bellen naar een Teams tenant heeft vaak wat haken en ogen. Daarnaast wordt voor vergaderen vaak ook Teams gebruikt, waardoor je eigenlijk continue twee apps in gebruik hebt. Niet zo efficiënt, zeker niet als het wel allemaal met 1 app kan!

Wellicht gebruik je Skype nu niet alleen voor onderling chatten, maar heb je ook je telefonie geïntegreerd. Dan kunnen wij ons voorstellen dat je het idee hebt dat de overstap lastig is. Maar gelukkig is ook dit mogelijk met Microsoft Teams. Om helemaal alles uit een nieuw systeem te halen, raden we je aan om goed uit te zoeken welke functionaliteiten je nu gebruikt en welke je verwacht nodig te hebben.

Op basis van extra functionaliteiten zou je dus kunnen overwegen om de overstap naar Teams nu al te maken. Een nieuw systeem nog een brug te ver of maak je je zorgen over adoptie? In dat geval kunnen wij je natuurlijk helpen.

FastTrack

Er zijn 2 verschillende scenario’s die je samen met ons aan kunt gaan, afhankelijk van de kennis binnen je organisatie, of de hoeveelheid tijd die je er zelf in kunt steken. Met de FastTrack naar Teams Calling heb je als organisatie zelf de touwtjes in handen tijdens de implementatie. Je hebt de expertise en kennis in huis, waardoor je zelf het roer in handen kunt nemen. Daarnaast heb je met Teams Calling ook direct je telefoniesysteem geïntegreerd, wat weer heel veel andere voordelen met zich meebrengt.

Wij begeleiden je in dit traject door ervoor te zorgen dat je geen cruciale stappen overslaat. Verder zijn jullie vooral in staat om nieuwe technologieën snel eigen te maken en ervoor te zorgen dat de rest van de organisatie deze omarmt. De FastTrack naar Teams is verdeeld over drie fases. Envision, Onboard en Drive Value. Dit geeft je meer zekerheid voor succesvolle inrichting en overstap van Skype for Business naar Microsoft Teams Calling!

Road to Success

Nu weten we ook dat niet elk bedrijf hetzelfde is en niet iedereen genoeg heeft aan een eenvoudig programma. Dit kan liggen aan een complexere omgeving of de ervaring binnen de eigen organisatie. We hebben daarom ook een uitgebreidere optie: het Road to Success Framework. Hierin gaan we dieper in op wat jullie organisatie echt nodig heeft en begeleiden we jullie gedurende het hele traject. Ook hierbij maken we weer de overstap naar Teams Calling.

Waarom Teams?

Microsoft heeft een aantal jaar geleden bepaald zich volledig te gaan focussen op Teams. Dit houdt dan ook in dat Teams continue ontwikkeld wordt en de mogelijkheden met Teams inmiddels veel groter zijn dan met Skype. Zo kun je met Teams ook andere apps integreren om je werk nog makkelijker te maken, overzichtelijk samenwerken in kanalen en makkelijk bestanden met elkaar delen. Ook voor videobellen heeft Teams veel meer functionaliteiten zoals het vervagen van je achtergrond en de chat zowel tijdens als na de meeting kunnen gebruiken. Daarnaast heb je nog wat additionele functionaliteiten, zoals het delen van emoji’s, GIF’s en het liken van berichten.

Je kunt het eigenlijk zo zien: Teams gaat verder waar Skype ophield met ontwikkelen. Microsoft heeft deze en alle andere verschillen tussen Skype en Teams op een rijtje gezet, die kun je hier nog eens rustig nalezen.

Stap nu over naar Teams!

Maakt jouw organisatie nog gebruik van Skype for Business? Dan is dus nu het moment om over te stappen. Toe aan de volgende stap in flexibel samenwerken en denk je aan de overgang van Skype for Business naar MicrosoftTeams? We helpen je in beide gevallen graag met onze FastTrack of Road to Success naar Microsoft Teams. Microsoft heeft verschillende acties en kortingen lopen waarbij je tot wel 100% korting* kunt krijgen op je Phone System Licentie. We kijken graag met je mee naar waar jullie voor in aanmerking komen en hoe jullie daar het best van kunnen profiteren. Lees je verder in of neem meteen contact op, dan gaan we samen kijken welk traject het meest geschikt is voor jullie.

*Gelicenseerd met EA

Weten wat je nog meer uit Teams kunt halen?

Lees dit eens!

Tijd voor een overstap naar Teams?

Ask Roger!