Nostalgie en makkelijker samenwerken op school met deze nieuwe Teams Updates van augustus

Het einde van augustus is alweer in zicht en dat betekent dat de eerste scholen weer open gaan. De zomervakantie zit er weer op! Gelukkig heeft Microsoft afgelopen maand veel nieuwe features aangekondigd, waaronder heel veel speciaal voor onderwijsorganisaties. Mocht je dan toch weer les moeten volgen óf geven vanuit huis, dan kan dat in ieder geval zonder problemen. Maar we beginnen eerst even met iets anders: nostalgie!

Kennen we deze nog?

Er zijn van die dingen die direct nostalgie bij je oproepen en wij kunnen je vertellen: dat doet deze update ook! Niemand minder dan de welbekende Clippy maakt namelijk haar rentree bij Microsoft. Clippy komt niet terug in dezelfde hoedanigheid als vroeger, maar krijgt een mooi plekje in de nieuwe Teams Backgrounds, die Teams deze maand lanceert.

Was Clippy toch niet helemaal jouw ding? Probeer dan eens de Solitaire background. Leuk feitje; afgelopen mei vierde Microsoft Solitaire haar 31e verjaardag! Als één van de meest gespeelde games allertijden kan deze natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met nostalgische Microsoft elementen.

Toch liever een rustigere achtergrond tijdens een meeting? Ook de klassieke Windows achtergrond is nu te downloaden als Teams Background. Waarschijnlijk één van de meest bekeken foto’s ooit, aangezien deze sinds 2001 is uitgebracht toen Microsoft de rechten van de afbeelding kocht en hem besloot te gebruiken als standaard achtergrond in Windows XP. Overigens is deze Teams Background nu wel bewerkt met paardenbloemetjes en wat wijzigingen aan de schaduwen en wolken. Toch een vleugje 2021 😉.


Deze en andere herkenbare Microsoft Backgrounds zijn hier te downloaden.

Features voor Teams Meetings

Microsoft Search met spraak

Met deze nieuwe functionaliteit kun je zoeken naar de opname van een vergadering op basis van wat er gezegd is tijdens de meeting. Hiervoor wordt het transcript gebruikt en zo kun je de opnames makkelijk terugvinden. Gewoon even intypen in de zoekbalk in Teams en je hebt het zo gevonden!

Meetings vergrendelen

Met deze ‘Lock the Meeting’ functie is het voor organisatoren van vergaderingen mogelijk om meetings te locken en zo te voorkomen dat mensen later nog aansluiten bij de meeting. Op deze manier voorkom je dat mensen de vergadering verstoren. Als je probeert deel te nemen aan een vergrendelde vergadering krijg je een melding dat deze vergadering vergrendeld is en je daarom niet kunt deelnemen. Je vindt de functie onder ‘More actions’.

PowerPoint vertalingen

Een hele handige feature voor internationale organisaties of bedrijven die internationaal samenwerken. Je kunt vanaf nu namelijk de PowerPoint die de presentator deelt, vertalen in een taal naar keuze. Super handig om content beter te begrijpen. Momenteel worden er nog maar 19 talen ondersteund in deze functie, maar in de loop van de tijd zullen hier steeds meer talen bij komen.

Automatisch meetings recorden

Als organisator van vergaderingen kan je nu instellen dat bepaalde meetings automatisch worden opgenomen. Dit kun je aanzetten bij vergaderopties. Als de meeting dan gestart wordt, zal ook automatisch de recording beginnen. Afhankelijk van de instellingen zal de meeting worden opgeslagen in OneDrive of SharePoint.

Meerdere pagina’s voor de Gallery View

Soms zitten er zoveel deelnemers in een meeting, dat zelfs bij een Gallery View (7x7 video) niet iedereen te zien is. De nieuwe update zorgt ervoor dat er bij meer dan 49 deelnemers pijltjes onderin het scherm komen, zodat je kunt navigeren tussen de verschillende pagina’s met videobeelden.

Organisatie-brede achtergronden voor Teams

Je kunt als beheerder met deze nieuwe functie gemakkelijk afbeeldingen uploaden in het Admin-center van Teams, zodat ze in één klik beschikbaar zijn voor iedereen binnen je organisatie. Zo hoeven medewerkers deze afbeeldingen niet allemaal zelf te uploaden, maar kunnen ze allemaal dezelfde, door jouw organisatie goedgekeurde, afbeeldingen gebruiken als achtergrond in Teams. Uiteraard kan je ook nog steeds je eigen afbeeldingen kiezen!

Features voor Teams Calling

Real time probleemherkenning

Niets vervelender dan een meeting of belletje waarbij je wegvalt, het geluid of het beeld hapert of je telefoon maar geen verbinding lijkt te kunnen maken. Met de real time probleemherkenning, ook wel ‘Call Health’ genoemd, kijkt Teams elke 15 seconden naar het verloop van je meeting of telefoontje. Zo worden bijvoorbeeld verbindingsproblemen direct gedetecteerd. Je vindt de Call Health onder ‘meer acties’.

Overschakelen van device

Een functie die je wellicht al wel eens hebt gebruikt, maar nu officieel overal wordt uitgerold: het overschakelen tussen devices tijdens een gesprek. Een hele handige en veel gevraagde functie die het werken met Teams weer een stuk makkelijker voor je maakt. Met deze functie kan je namelijk tijdens een telefoontje overschakelen naar een ander device. Dus, ben je aan het bellen via desktop en moet je de deur uit? Schakel met één klik over naar mobiel of natuurlijk andersom. En dat zelfs zonder dat je gesprek eronder lijdt! 

Features voor Teams Chat & Collaboration

Nieuwe emoji’s

Soms heb je van die updates waar je gewoon blij van wordt! Op onze persoonlijke devices maken we veelvuldig gebruik van de honderden emoji’s die we daar kunnen gebruiken, maar op Teams moesten we het tot nu doen met een aantal standaard emoji’s. Goed nieuws, want Teams komt met zo’n 800 nieuwe emoji’s! Je kunt met de zoekfunctie makkelijk een passende emoji voor bij elk bericht vinden.

Berichten voorlezen

Met deze update kun je berichten in Teams en chatberichten nu ook hardop laten voorlezen met de Teams app. Voorheen was dit alleen mogelijk met de web- en desktoptenant.

Vertalen

Naast het ondertitelen in andere talen en het vertalen van PowerPoints, is het straks ook mogelijk om berichten te vertalen in Teams. Houd de tekst die je wil vertalen ingedrukt en je kunt direct aanvinken dat je het wil vertalen.

Features voor het onderwijs

Groepsopdrachten

Groepsopdrachten kunnen nogal een blok aan je been zijn als student. Er zijn altijd mensen die al het werk doen en ook studenten die daarna met de eer strijken voor iets wat ze niet hebben gedaan. Niet alleen voor de studenten die er wel hard voor werken erg vervelend, ook voor docenten niet handig. Zij kunnen nu namelijk niet goed bepalen wie ze welk cijfer moeten geven.

Met deze nieuwe functie in Teams kunnen studenten tegelijkertijd werken aan groepsopdrachten. Het fijne aan deze vorm van samenwerken, is dat je hierbij ook ziet welke student welk deel heeft gemaakt. Iets wat in de huidige vormen van tegelijkertijd in een document werken nog niet werkt. Zo kunnen studenten goed laten zien welk deel van het project door hen gedaan is en zien docenten beter hoe ze elke student moeten beoordelen.

Feedback versturen

Niet langer meer onnodig mailen of chatten met leerlingen om ze te laten weten dat de feedback is verwerkt en ze weer aan de slag kunnen met hun opdracht. Door simpel weg op ‘Terug voor bewerking’ te klikken, laat je je leerlingen met één klik weten dat je feedback hebt verwerkt.

Antwoordsuggesties

Om sneller en efficiënter te kunnen reageren op vragen van leerlingen, krijgen docenten in de chat tot wel drie antwoordsuggesties bij vragen van leerlingen. Handig, want zo hoef je niet het hele antwoord zelf uit te typen. En ook handig, leerlingen zelf krijgen deze optie niet 😉.

Wil je meer lezen over handige functies in Microsoft Teams? Bekijk onze andere blogs en houdt onze socials in de gaten!

De volgende stap met Teams?

Bekijk deze workshop