Gegevens makkelijk visualiseren met PowerBI

Ken je dat probleem? Je hebt belangrijke gegevens, maar weet eigenlijk niet precies wat je ermee moet en hoe je ze begrijpelijk kunt maken. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor: PowerBI! Deze tool, ontwikkeld door Microsoft, visualiseert uw data in no time.
PowerBI is opgedeeld in Dashboards en Rapporten. In een dashboard zie je een algemeen overzicht met grafieken, tabellen en kaarten. Je maakt in één oogopslag de belangrijkste gegevens inzichtelijk. In een rapport krijg je meer details over bepaalde onderwerpen, waardoor je dieper in de gegevens kunt duiken. Je kunt PowerBI gebruiken in combinatie met verschillende gegevensbronnen. We delen hieronder onze ervaringen met Google Analytics en Mailchimp.

Hoe werkt PowerBI in combinatie met Google Analytics?

Gegevens vanuit Google Analytics zijn gemakkelijk te importeren in PowerBI. Microsoft heeft hier een standaardkoppeling voor ontwikkeld. Je hoeft alleen maar in een pop-up venster met een Google-account in te loggen en vervolgens de dataset van de website die je wilt analyseren te selecteren. Hierna worden de gegevens door PowerBI ingeladen. Na een paar minuten kan je de gegevens inzien.

Bij Google Analytics zijn gegevens zoals het aantal gebruikers in de afgelopen 30 dagen interessant. Maar ook: welke browsers door de bezoekers worden gebruikt, hoeveel van de sitebezoekers nieuwe gebruikers zijn, op welke dagen de site het meest bezocht wordt en ga zo maar door.

Hoe werkt PowerBI in combinatie met Mailchimp?

Veel bedrijven maken voor het versturen van nieuwsbrieven en persberichten gebruik van Mailchimp. De gegevens van Mailchimp zijn op dezelfde manier te importeren in PowerBI als Google Analytics. Maar bij de rapporten is wel wat meer ‘hulp’ nodig om de gegevens die interessant zijn in te kunnen zien. Hiermee bedoelen wij dat PowerBI niet kan voorspellen welke campagne voor u het meest interessant is. Dus je moet in het rapport op een campagne klikken voordat de waardes zichtbaar worden.

Bij Mailchimp zijn gegevens zoals het aantal nieuwe abonnees interessant. Maar ook: op welke links het meest geklikt wordt, hoeveel mails in totaal verstuurd zijn en of de lezers ook daadwerkelijk op de site komen na het klikken op een nieuwsbrieflink.

Wat is het resultaat?

Door gebruik te maken van PowerBI krijg je snel en makkelijk een visueel overzicht van datasets die voor jou interessant kunnen zijn. Visualisaties van gegevens zijn handig, omdat je dan beter en sneller tot inzichten kunt komen, waardoor de waarde van die gegevens toeneemt. Met de inzichten die je opdoet via de visualisatie kunt u uw bedrijf meer aan laten sluiten op onder meer je doelgroep en bedrijf toekomstbestendig maken.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de gegevensbronnen die kunnen worden gevisualiseerd met PowerBI. Denk bijvoorbeeld ook aan Salesforce of Microsoft Dynamics. De mogelijkheden zijn legio.

Meer uitleg over het PowerPlatform

Check de blog