Een bomvolle November Teams Update dankzij Microsoft Ignite

Je knippert twee keer met je ogen en het is alweer zover: Microsoft Ignite! Begin deze maand werden weer veel toffe aankondigingen gedaan over chatfuncties, nieuwe features voor webinars en Live Events en zelfs 3D-ervaringen. Laten we eerst even kijken naar de features die al vóór Ignite aangekondigd werden.

Nieuw Whiteboard in Microsoft Teams

Het Whiteboard in Teams heeft een aardige transformatie ondergaan. Hij is compleet herbouwd en telt nu zo’n 40 aanpasbare sjablonen (voorbeelden zie je hieronder in het GIFje). Je kunt afbeeldingen en vormen toevoegen, maar ook documenten. En met 15 nieuwe pen- en markeerstiftkleuren komen nieuwe ideeën goed tot zijn recht in het vernieuwde Whiteboard!

Transcripten voor Meeting Now- en kanaalmeetings

De Live Transcripts kenden we al van vooraf geplande meetings. Tot nu was het met ad hoc-meetings niet mogelijk om de transcriptie op te vragen, maar met deze update dus wel. Je vindt de transcripties in de chat van de meeting, of in het kanaal vanuit waar de meeting is gestart.

Breakout Room support

Als initiator van een meeting met Breakout Rooms heb je nu ook de mogelijkheid om andere presentatoren toe te wijzen die wijzigingen kunnen maken in de instellingen van de Breakout Rooms. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer de groep weer naar de centrale meeting moet komen.

Breakout Rooms bewerken

Organisatoren van meetings kunnen nu voorafgaand aan de meeting alle instellingen voor een Breakout Room al klaarzetten. Ruimten toevoegen en verwijderen, timers aanpassen en deelnemers toewijzen hoeft nu dus niet meer tijdens de meeting. Dit kan overigens wel alleen met genodigden, dus als de meeting doorgestuurd wordt, kan deze persoon niet vooraf worden toegewezen.

Berichten verwijderen

Deze functie is volgens Microsoft ontworpen met Teams-gebruikers vanuit het onderwijs in het achterhoofd. Chatsupervisors kunnen met deze update berichten verwijderen uit een Teams-chat. Op die manier kunnen berichten die onrust veroorzaken met één klik op de knop verdwijnen.

Voorgestelde antwoorden

Dan nog een functie voor educatie-gebruikers, de voorgestelde antwoorden! Vanuit de context van de chat zal Teams 3 mogelijke antwoorden voorschotelen. Heel handig als al je studenten dezelfde vragen stellen over hun huiswerk.

Features aangekondigd tijdens Ignite

Raised Hands volgorde

Tijdens een presentatie heb je niet altijd direct tijd om te reageren op vragen. Door de Raised Hands functie is het al supermakkelijk om bij te houden wie er vragen hadden tijdens je presentatie. Om het je na je presentatie nog makkelijker te maken, wordt binnenkort de volgorde waarin men hun hand heeft opgestoken ook nog aangegeven. Zo weet je wie je als eerst de beurt kunt geven om zijn of haar vraag te stellen.

Uitgestelde berichten

Deze functie stelt je in staat om je berichten op een specifiek tijdstip te verzenden. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als in Outlook. Je kunt een chatbericht verzenden op een tijdstip dat jou uitkomt en het bericht zal op de door jou geplande tijd op zijn bestemming aankomen. Handig als je veel communiceert met mensen in andere tijdzones.

Mesh voor Microsoft Teams 

Na de introductie van onder andere de Together Mode en Presenter Mode is het tijd voor de volgende stap in 2D- en 3D-ervaringen in Microsoft Teams. Met Mesh voor Microsoft Teams maak je gepersonaliseerde avatars en ruimtes. Met gepersonaliseerde avatars kan je als Teams-gebruiker toch ‘aanwezig’ zijn in de meeting, zonder dat je je camera hoeft te gebruiken. Gesprekken maak je interactief door live reacties die worden weergegeven via avatars. Daarnaast kunnen organisaties ruimtes gebruiken die lijken op fysieke ruimtes, zodat het net lijkt of je écht aanwezig bent. Inclusiever hybride werken kan bijna niet! Deze functie zal in de eerste helft van 2022 worden uitgerold.


Gedeelde kanalen in verschillende tenants

Je herkent het waarschijnlijk wel: je wordt door een samenwerkingpartner of opdrachtgever toegevoegd aan een Teamskanaal om centraal te communiceren over een bepaald project. Heel handig, maar grote kans dat je hiervoor telkens moet overschakelen naar de Teams tenant van een andere organisatie. Hierdoor mis je soms ook berichten, omdat je natuurlijk niet in elke tenant tegelijk aanwezig kunt zijn. Met deze nieuwe optie is dat straks verleden tijd! Hiermee kunnen ook externen toegevoegd worden aan een team, in plaats van dat zij als gast deelnemen aan de tenant. Zo krijg je dus ook meldingen van dit gedeelde Teams-kanaal terwijl je in je eigen tenant zit.

Nieuwe features voor Webinars en Live Events

Virtuele Greenroom – Organisatoren en presentatoren kunnen met deze functie al voor de start van het event met elkaar chatten, inhoud delen en deelnemersinstellingen beheren.
Beheer van kijkersscherm – Het wordt makkelijker om de content die deelnemers zien te beheren. Dit zorgt ervoor dat deelnemers alleen gedeelde inhoud en presentatoren te zien krijgen die op het scherm worden gebracht.
Mede-organisatoren toevoegen – Er kunnen met deze functie maximaal 10 verschillende mede-organisatoren worden toegewezen. De mede-organisator heeft dezelfde mogelijkheden en machtigingen als de organisator, waardoor ze meerdere taken kunnen uitvoeren, zoals het beheren van webinars en vergaderopties, het maken van peilingen en het regelen van audio-instellingen.
Vernieuwde Q&A - De nieuwe Q&A in Teams-functie zorgt voor een meer gestructureerde vraag- en antwoordervaring. Organisatoren en presentatoren kunnen de beste antwoorden markeren, reacties filteren, vragen modereren en afwijzen en berichten vastzetten, zoals een welkomstbericht.

Deze functies zullen vanaf volgende maand uitgerold worden en vanaf het voorjaar van 2022 voor iedereen beschikbaar zijn.

Nieuwe features voor Teams Chat

Chatten met jezelf – Handig als je even snel iets moet opschrijven wat je niet moet vergeten.
Chatdichtheid – Met deze functie kunnen gebruikers het aantal chatberichten dat ze op het scherm zien met verschillende modi aanpassen. In de compacte modus hoef je dan niet meer op en neer te scrollen doordat je 50% meer berichten op het scherm ziet. De comfortabele modus houdt de chatweergave zoals deze nu in Teams is.
Nieuwe emoji’s – In plaats van maar 6 emoji reacties kan je straks als geen ander je gevoel uiten met keuze uit maar liefst 800 (!!) 3D emoji’s.

Deze nieuwe functies worden tussen nu en begin 2022 uitgerold.

Voor alle updates van Microsoft kijk je hier. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere updates op het Power Platform, Azure en Dynamics365. Voor alle komende Teams Updates houd je natuurlijk onze socials in de gaten!

Ignite sessies terugkijken

Dat kan hier!

Andere Teams updates

Die vind je hier!