Slimme netwerkoplossingen de basis voor hybride samenwerken

Sinds een groot deel van Nederland thuis is gaan werken, heb jij als IT-er maar weinig rust gehad. Niet alleen moesten jullie voorzien in de infrastructuur waarmee we met onze collega’s in contact konden blijven, ook de hardware (headsets en camera’s) vallen onder jullie verantwoordelijkheid. En vaak wordt dan het misschien nog wel aller belangrijkste onderdeel een beetje vergeten: het netwerk op kantoor! 

In de haast waarin Teams bij veel organisaties is geïmplementeerd het afgelopen jaar, is het logisch dat niet direct aan alles is gedacht. Het belangrijkst was natuurlijk dat collega’s onderling met elkaar konden communiceren en vergaderen, dus werd Microsoft Teams geïmplementeerd. De tweede stap was het voorzien in de juiste devices, zodat we ook goed met elkaar konden communiceren met schreeuwende kinderen op de achtergrond. Headsets en goede camera’s werden en worden massaal aangeschaft zodat je optimaal vergadert met bijvoorbeeld Microsoft Teams.

Fijn hybride werken begint bij een goed netwerk

Voor een goede gebruikerservaring van Microsoft Teams zijn drie onderdelen belangrijk. Microsoft hanteert hiervoor onderstaande afbeelding. De 3 onderdelen zijn Endpoints, Service en Network.

Hierbij is goed te zien dat het aandeel “netwerk” maar liefst één derde deel uit maakt van in hoeverre je optimaal gebruik maakt van je Teams omgeving. Waar veel organisaties vaak denken dat het meeste tijd gaat zitten in het onderhoud van Teams zelf, is netwerkbeheer een veel tijdrovender (en onderschat) onderdeel.



De uitdagingen van hybride werken

Je wil natuurlijk dat je netwerk klaar is voor je Teams implementatie. Daar komen wat uitdagingen bij kijken:
• Het netwerken moet veilig zijn. Je wil een netwerk waar je op kunt vertrouwen, die ervoor zorgt dat je te allen tijden verbonden bent.
• Een groot netwerk brengt wat beheer met zich mee. Dit wil je zo overzichtelijk mogelijk houden.
• Hoe groter het netwerk, hoe meer kans op securityincidenten. Je moet je netwerk up-to-date houden om dataleks te voorkomen.
En daarom is het nu tijd om hier eens wat meer aandacht aan te besteden. Welke stappen doorloop je en waar let je op bij een Teams implementatie als het gaat om je netwerk?

Netwerk is de basis

Het netwerk is eigenlijk de basis van al je werk. Voor wij beginnen aan de implementatie van Microsoft Teams bij organisaties voeren we daarom altijd eerst een uitgebreide netwerkassessment uit om zeker te weten of je netwerk geschikt is voor Teams. We meten enkele weken lang je netwerk en doen kijken wat er nog nodig is voor het optimaal functioneren van je Teams omgeving
Als het gaat om je netwerk en de problemen in combinatie met Teams gaat dit vaak gepaard met:
• Slechte wifi-dekking of verstoringen
• (Tijdelijk) Onvoldoende bandbreedte beschikbaar
• Problematische subnetten of netwerkapparaten

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor al gedane implementaties en bestaande netwerken, dus bovenstaande problemen kunnen zo verleden tijd zijn!

Netwerk in de cloud

Uiteindelijk is het antwoord op deze uitdagingen en hetgeen waar we (volgens ons) allemaal blij van worden heel simpel: netwerken in de cloud! Hiermee geef je super eenvoudig Microsoft Teams voorrang op andere applicaties binnen je netwerk. Daarnaast ben je heel flexibel en kun je je netwerk middels een cloud dashboard vanaf overal en op elk device beheren. Een nieuwe locatie toevoegen aan je netwerk vanuit je strandstoel? Automatisch de juiste rechten toewijzen aan een gebruiker? Geen probleem. Applicaties die je niet op je netwerk wil hebben? Blokkeer ze met één klik. Nieuwe endpoints zoals video conference apparatuur of bureautoestellen sluit je snel aan en je ziet in één oogopslag de topologie van je netwerk die zich dynamisch aanpast als er iets in je netwerk wordt aangepast.

Een netwerk in de cloud is altijd up-to-date, geen menselijke factor, waarmee automatisch de veiligheid toeneemt en de kans op bijvoorbeeld security incidenten afneemt. Zo houd je als IT-er meer tijd over voor andere zaken.

Quality of Service (QoS)

Een mooi voorbeeld van een oplossing die je kunt toepassen met een netwerk in de cloud is de QoS. Ieder netwerk heeft een bepaalde bandbreedte, waar alles wat door dat netwerk heen gaat loopt. Op onderstaande afbeelding is goed te zien hoe dit werkt. Met QoS leg je als het ware een ‘virtuele spitsstrook’ in je netwerk, waarbij sommige soorten verkeer voorrang krijgen boven andere, wanneer het te druk wordt op de digitale weg. Het downloaden van een app of bestand of versturen van een video kan best een paar seconden langer duren. Maar vertraging in een telefoontje of videovergadering is minder fijn.

Op deze manier kunnen deze stroken dus voorrang krijgen op minder ‘belangrijke’ elementen in het netwerk en zal de kwaliteit van je gesprek er niet onder lijden. Hiermee is het dus niet nodig je bandbreedte te vergroten (wat erg duur is), maar kun je je bestaande netwerk efficiënter inzetten.



Is jouw netwerk er klaar voor?

Weten of jouw netwerk klaar is voor de volgende stap? Of heb je de stap al gemaakt en moet je nu je netwerk nog updaten? Zoals al eerder genoemd gaan wij graag met je aan de slag door middel van een assesment, zodat we daarna je netwerk kunnen aanpassen aan al jouw wensen en behoeften.

Meer over het belang van een goed netwerk?

Bekijk de pagina