Microsoft Build 2019

Microsoft Build, een jaarlijkse conferentie in Seattle op het gebied van developer tools en technology. Een developers feestje! Daar kunnen Rogers natuurlijk niet ontbreken. Frank en Erwin waren erbij om de ontwikkelingen en aankondigingen van Microsoft te volgen. Benieuwd? We lichten een aantal onderwerpen voor je uit.

Microsoft 365

Richt je niet op ofwel Office dan wel Windows, maar op Microsoft 365 was de boodschap. Waarom? Integratie en AI via Azure is het antwoord. Met volop ontwikkelingen op de Microsoft Graph API, om de verschillende onderdelen van Microsoft 365 met elkaar verbinden. Deze combinatie biedt voor developers mooie mogelijkheden om intelligente toepassingen te maken in de cloud.

Voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling die hiervan gebruik maakt, is het Fluid Framework. Dit kunnen ontwikkelaars gebruiken voor interactieve web toepassingen. Microsoft gaat het bijvoorbeeld in Word Online integreren, om live samen te werken. Zelfs embedded in teams, zie je direct de aanpassingen die door iemand anders gemaakt worden in het document. Tot aan live vertalen is mogelijk. Dat is heel leuk zegt Frank, maar belangrijk is wel dat we hier nuttige toepassingen voor moeten bedenken. Vergeet ook niet de mensen die er mee moeten werken, je moet er echt voor zorgen dat zij hiermee vertrouwd raken.

Teams

Dit zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen op Teams. Niet helemaal volgens de verwachting van onze Rogers, want die willen altijd meer en sneller. Maar ondanks dat zijn het goede stappen vooruit.

  • Er zijn nieuwe en betere manieren om bots te gebruiken, ook in privéchats.
  • Alle (aankomende) features worden ook beschikbaar voor mobiel. Teams mobile app was al beschikbaar, maar het gat tussen mobiel en desktop is best groot. Microsoft gaat volop investeren, zodat je op mobiel dezelfde ervaring hebt.
  • Waar Frank blij van werd: Meer instellingen mogelijk in Microsoft Graph, om onder andere kanalen, teams en members in te stellen.

Wil je echt helemaal de technische diepte in? Hier vind je alle nieuwe ontwikkelen op het gebied van Teams.

Azure

Het is Microsofts strategie om het aan de ene kant zo makkelijk mogelijk te maken voor partijen zoals Ask Roger! om technologie voor kunstmatige intelligentie in te zetten en aan de andere kant AI in zijn eigen diensten te integreren. In beide gevallen werkt het via Azure AI, het ai-platform van het cloudplatform. Goede ontwikkelingen waardoor Ask Roger! nog meer kan innoveren.

Chatbot met spraak

Slimme voice agents zijn nog steeds populair en worden beter en beter. Waarom? Als je bedenkt dat je per minuut meer woorden praat dan typt, is dat het meest efficiënt. Microsoft heeft Cortana en liet zien dat teksten waaraan personen werken die verschillende talen spreken, automatisch vertaald wordt weergeven. Deze aankondiging maakt duidelijk dat Cortana nog springlevend is bij Microsoft, ook al horen we daar niet heel veel van.

Sterker nog, ceo Nadella vertelde dat Cortana de conversatie-interface voor Microsoft 365 is. Wat hij daarmee bedoelde, liet hij zien in een geweldige demo(film). Een vrouw schoof gemakkelijk diverse afspraken in haar Outlook-agenda tijdens een levensecht gesprek met Cortana. Bekijk het hier!

Conclusie

Microsoft vertelde dus tijdens Build 2019, dat zij steeds meer intelligente diensten mogelijk maken met Azure AI. Ze richten zich op het gebruik van kunstmatige intelligentie om de productiviteit van gebruikers te verhogen. Echte conversaties met Cortana moeten daarbij helpen. Of Cortana populair(der) gaat worden, dan de andere voice-merken moeten we nog afwachten. Belangrijk is ook dat Microsoft grenzen tussen Windows, Office, Teams en Edge probeert te versoepelen en toepassingen onder Microsoft 365 aan elkaar probeert te knopen.

Veel over samenwerken en productiviteit dus, maar Ask Roger! is Ask Roger! niet als we met deze nieuwe ontwikkelingen niet alleen jouw productiviteit, maar ook klantbeleving naar een hoger niveau kunnen tillen. Stay tuned!