WhatsApp voor bedrijven komt eraan

Steeds meer bedrijven hebben interesse in WhatsApp als extra klantcontactkanaal. Dat komt doordat het voor klanten een heel laagdrempelige manier is om contact op te nemen. WhatsApp lanceerde een zakelijke variant van de razend populaire messaging-app. Deze heeft een aantal interessante functies gericht op de wensen van zakelijke gebruikers.

In een eerder blog bespraken we al waarom WhatsApp een interessant kanaal kan zijn voor uw bedrijfsvoering. Uit gesprekken met onze relaties over WhatsApp concludeerden wij dat voor sommige situaties de reguliere, consumentenvariant tekortschiet om zakelijk, op grotere schaal in te zetten. Zo kan bijvoorbeeld maar één supportmedewerker tegelijkertijd WhatsApp-berichten via een bepaald telefoonnummer ontvangen. Daarom gebruiken bedrijven vaak meerdere telefoonnummers via tools die deze nummers wisselend tonen aan bezoekers op de contactpagina, zodat meerdere medewerkers tegelijk support kunnen bieden via WhatsApp.

Gelukkig heeft WhatsApp een zakelijke variant ontwikkeld: WhatsApp Business. Deze bevat een aantal interessante functies gericht op de wensen van zakelijke gebruikers. Ook biedt het een oplossing voor bovenstaand probleem. Het bedrijf WhatsApp testte WhatsApp Business met een selectie van organisaties. In Nederland nam KLM deel aan de test en zet WhatsApp al een tijdje in.

Wat maakt de bedrijfsvariant beter geschikt voor zakelijke toepassingen.

Automatic reply

Bij WhatsApp Business kun je een ‘automatic reply’ instellen, zodat automatisch een bericht wordt verstuurd bij afwezigheid. Je kunt deze functie automatisch laten inschakelen buiten werktijd of deze tijdelijk inschakelen. Het bericht kunt je zelf instellen, zodat je beter tegemoet kunt komen aan de verwachtingen van je klant. Denk bijvoorbeeld aan:

“Welkom bij SuperShoes. Wij zijn op het moment helaas gesloten. Morgenochtend vanaf 8 uur zullen wij uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.”

Bedrijfsprofiel

Het profiel in de consumentenvariant van WhatsApp biedt te weinig functionaliteiten voor zakelijke gebruikers. In de zakelijke variant krijg je meer mogelijkheden binnen het profiel, zoals het tonen van je locatie, branche, omschrijving, e-mail en website.

Statistieken

Zakelijke gebruikers hebben graag inzicht in de inzet van hun communicatiemiddelen. De zakelijke variant van WhatsApp ondersteunt een aantal statistieken, waaronder de hoeveelheid berichten die je verzonden hebt en die bezorgd en gelezen zijn. Mogelijk wordt de gemiddelde reactiesnelheid ook inzichtelijk.

Zakelijk en persoonlijk nummer op één telefoon

Gebruik je zakelijk een ander telefoonnummer dan persoonlijk? Met WhatsApp Business wordt het mogelijk om op één telefoon zowel de zakelijke als de consumentenapp te gebruiken, elk met een ander nummer. Integreer je WhatsApp met bijvoorbeeld Teams, dan handel je met meerdere personen daar alles in af en heb je geen telefoon meer nodig.

Kosten

Wij verwachten dat kleine bedrijven de zakelijke app kosteloos kunnen gebruiken. Aan grotere organisaties zal WhatsApp wel geld vragen, zodat zij geen advertenties op het platform hoeven te tonen.

Lancering Benelux

Op 18 januari lanceerde WhatsApp in vijf landen WhatsApp Business voor Android-telefoons: Indonesië, Italië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. WhatsApp heeft WhatsApp Business nu ook beschikbaar gemaakt voor bedrijven in de benelux.

Conclusie

Wij zien veel potentie in WhatsApp als klantcontactkanaal. In onze visie werkt uw supportmedewerker in één centrale omnichannel-oplossing waar alle communicatiekanalen bij elkaar komen, waaronder WhatsApp. Om optimale klantbeleving te kunnen garanderen moet uw medewerker alle voorgaande communicatie over alle kanalen in één interface inzichtelijk hebben.

Heb je interesse? Wij kunnen door ROGER365.io WhatsApp Business integreren met je Teams omgeving, waardoor je met je hele team gestructureerd verzoeken afhandelt in WhatsApp   

Ik wil een demo  over deze integratie

WhatsApp ons!