MVO: I change the value of food

Recent heeft Gabrielle Duijkers kennis mogen maken met Mirte van Eijl en haar “I change the value of food” missie. Mirte is een jonge enthousiaste vrouw met idealen en inspirerende ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. Maar een idee is pas een goed idee als je er iets mee doet nietwaar?! Mirte doet er iets mee en Ask Roger! ondersteunt haar door middel van sponsoring, door mee te denken met haar plannen, te participeren binnen ons eigen bedrijf en door het beschikbaar stellen van ons fantastische pand. 

Verspilling minimaliseren, maar hoe?

Dagelijks verzorg ik de lunch voor de medewerkers van Ask Roger! Ik ben me al langer bewust van de problematiek rondom voedselverspilling en probeer vanuit mijn huidige functie maar ook privé de verspilling te minimaliseren. Ik kies bewust voor gerechten waarbij ik allerlei groenten en fruit gebruik die niet persé de schoonheidsprijs winnen. Want wie ziet dat nog in mijn soepjes, salades of hartige taarten? Bewust inkopen en maaltijden plannen helpt ook om te voorkomen dat er producten over de datum gaan of verrotten. Ondanks mijn inspanningen en goede bedoelingen heb ik toch nog afval wat soms niet goed genoeg meer is voor consumptie maar te goed om weg te gooien. Denk aan brood, groente en fruit afval/schillen. Ik ben op zoek naar een plek waar zelfs dat nog van pas komt zoals een kinderboerderij, knaagdierenopvang of iets dergelijks.

Bewustwording is de eerste stap om te zetten.

Wereldwijd wordt ongeveer 1,3 miljard ton voedsel per jaar verspild. ¼ van deze verspilling is voldoende om 870 miljoen hongerige mensen te voeden. Nu denk je waarschijnlijk: oh oké, want deze getallen zeggen ons meestal niet zoveel. Misschien komen de volgende feiten beter binnen.

  • De helft (!) van de geoogste groenten en fruit gaan verloren. Dat zijn 3.700.000.000.000 appels per jaar.
  • In Nederland verspillen we per persoon per jaar 41 kg eetbaar voedsel (denk aan brood, rijst, zuivel, groente, fruit en vlees). Daarbij verspillen we veel andere producten die we consumeren wat een totaal brengt op bijna 200 kg. Gemiddeld gooien we 145 euro per persoon per jaar in de vuilnisbak.
  • De grootste verspillers zijn de producent (39%) door onder andere overproductie, mislukte oogst, te lage prijzen en hoge eisen van de consument en supermarkt. Als het product niet ‘mooi’ genoeg is wordt het afgekeurd. En dat terwijl er niets mis is met de smaak van een kromme komkommer of een gekreukelde paprika.
  • De consument denkt dat het allemaal wel meevalt met onze food waste maar in werkelijkheid blijkt dat al die kleine beetjes afval leiden tot het grootste food waste aandeel van 42%. Ook supermarkten en horeca zijn een belangrijke schakels in het proces naar minder verspilling. We moeten weer leren om waarde te hechten aan voedsel, onze eerste levensbehoefte. Hoe meer waardering voor (de productie van) ons voedsel hoe minder we ervan verspillen.

I CHANGE

I CHANGE heeft verschillende ideeën om alle schakels in de keten van voedselverspilling aan het werk te zetten door ogen te openen, te inspireren en activeren. Deze beweging start lokaal in Delft om van daaruit naar regionaal, nationaal en zelfs internationaal niveau te groeien. De gemeente Delft heeft een braakliggend terrein, de broedplaats, beschikbaar gesteld voor een periode van 1,5 jaar. Daar zal een inspiratiecentrum, pop-up restaurant en zero waste winkel worden geopend. De plannen hebben alleen kans van slagen als iedereen meedoet en daar is een rol weggelegd voor jou, voor mij, voor ons allemaal.

Ask Roger! is onder de indruk van alle ideeën die I CHANGE heeft en we helpen daarom graag mee om de plannen te realiseren zodat we uiteindelijk kunnen zeggen: WE changed the value of food!

Help je mee?