Techblog: Skype for Business & VDI

In een eerder blog schreven we over onze ervaringen met Skype for Business in een VDI-omgeving. In de tussentijd zijn er een aantal updates doorgevoerd die de situatie veranderen. Hierbij onze praktijkervaring: wat werkt wel en wat niet?

In dit blog focussen we ons op de twee grootste bedrijven die Virtuele Desktop-systemen bieden: Citrix en VMware.

Skype for Business in combinatie met Citrix XenDesktop

In het eerdere blog kondigden wij aan dat offloading-technologie mogelijk wordt in een update van XenDesktop. Offloading zorgt ervoor dat de desktop/laptop/thin client al het audio- en videoverkeer van Skype for Business lokaal afhandelt in plaats van via de centrale server. Deze functie zit in de plug-in HDX RealTime Media Engine.

De HDX-plug-in zorgt voor een uitstekende Skype for Business-ervaring, mits er rekening wordt gehouden met de volgende beperkingen van HDX versie 2.3:

  • Audio opnemen van gesprekken aan de cliëntkant wordt niet ondersteund.
  • Gallerijbeeld wordt niet ondersteund in een gesprek met meerdere deelnemers.
  • Panoramische webcams worden niet ondersteund.

De HDX Optimization-oplossing van Citrix ondersteunt alle Skype for Business Enterprise Voice-opties, zoals responsegroepen, call on hold, doorschakelen en meer.

Skype for Business in combinatie met VMware Horizon View

In het eerdere blog kondigden wij aan dat offloading-technologie ook mogelijk wordt in een recente update van Horizon View. Met de vereiste configuratie handelt de lokale desktop/laptop/thin client audio- en videoverkeer af. Hierdoor belast het audio- en videoverkeer van Skype for Business de onderliggende infrastructuur niet, wat normaliter veel meer rekenkracht vereist voor de centrale server.

VMware Horizon View heeft de volgende beperkingen in onze praktijkervaring:

  • IPv6 wordt niet ondersteund.
  • Responsegroepen, call park, call pickup from park en call via work worden momenteel niet ondersteund.
  • Whiteboarding, gallery view, panoramische webcams en op afstand scherm delen worden momenteel niet ondersteund.
  • Client side recording wordt niet ondersteund.
  • Audio- en videoconferentie met meer dan twee gebruikers wordt momenteel niet ondersteund.
  • Meet-now-conferentie wordt niet ondersteund.

Onze ervaringen

Qua installatie en configuratie is de VMware Horizon View-oplossing eenvoudiger en sneller in implementatie dan de Citrix-variant.

Skype for Business in combinatie met Citrix biedt de beste ervaring in het geval de klant veel enterprise-voice-opties gebruikt. Dit is ook een oplossing die in de praktijk goed met Anywhere365 kan werken, gezien de beperkingen van VMware Horizon View.

Skype for Business in combinatie met VMware Horizon View komt op de tweede plaats wat betreft Enterprise Voice-geschiktheid. Dit is een oplossing die in de praktijk minder goed met Anywhere365 en responsegroepen werkt, gezien de beperkingen van de Horizon View client. Wij verwachten dat de beperkingen zullen afnemen naarmate VMware de client van Horizon View verder ontwikkelt.

Heeft u meer vragen? Ask Roger!
Vertel mij meer over Skype for Business i.c.m. VDI

Bronvermelding: