IoT: experiment serverkast

Hoe kun je apparaten via internet met elkaar laten communiceren en daarmee je leven veraangenamen? Dat is de essentie van the Internet of Things (IoT). Ook in ons vakgebied zijn er legio mogelijkheden. We deden een experiment met een serverkast en het automatisch terugkoppelen van temperatuur en luchtvochtigheid.

 

De laatste jaren is de ontwikkeling van IoT in een stroomversnelling gekomen en wordt omschreven als: ‘het koppelen van alledaagse apparaten/sensoren aan het internet, zodat zij kunnen communiceren met anderen’. Zo zijn op Schiphol in alle prullenbakken IoT-sensoren verwerkt. Zodra een prullenbak bijna vol zit, wordt dit doorgegeven aan een monitoringssysteem. Dit systeem berekent vervolgens de ideale route voor de schoonmaker, die hij op een smartphone door middel van een soort ‘turn by turn’-navigatie kan inzien.

Het is een ontwikkeling waar we veel van verwachten en dus onderzoeken we de mogelijkheden in ons vakgebied. In mijn ervaring gaat het ontdekken van die mogelijkheden met nieuwe oplossingen het snelst door er ‘hands on’ mee aan de slag te gaan. Na uitgezocht te hebben wat voor systemen geschikt zijn om met IoT te spelen, hebben we een setje sensoren en een aantal Raspberry Pi’s gekocht.

Experiment
Om hiermee te kunnen experimenteren is de volgende situatie bedacht.

Een van onze klanten heeft een serverkast die ver weg gestopt is in het kantoorgebouw. De IT-manager zou deze kast willen monitoren op temperatuur en luchtvochtigheid om schade aan deze dure apparatuur te voorkomen.

Ik heb de volgende onderdelen gebruikt:

  • Een Rapsberry Pi
  • Een temperatuur/luchtvochtigheid sensor
  • SD-kaart van minimaal 4GB
  • Voeding

Om te beginnen heb ik een temperatuur/luchtvochtigheid sensor op minimale afstand van de Raspberry Pi gesoldeerd, zodat de warmte die de Pi produceert geen invloed heeft op de sensor. Ook is het van belang dat de sensor correct door de Pi wordt uitgelezen en dat deze waarden worden opgeslagen in een database.

iot1

Gegevens terugkoppelen
Hoe kun je deze gegevens nu op een overzichtelijke manier terugkoppelen? Je hebt in principe meerdere keuzes: ofwel je laat een getalswaarde zien van de huidige temperatuur of je geeft de temperatuurwaarden weer in een grafiek. Ik heb de voorkeur voor een grafiek, zodat je in één oogopslag de status én de historie van de ruimte kunt inzien. Bovendien kun je meerdere waardes, bijvoorbeeld beiden temperatuur en luchtvochtigheid, in één grafiek plotten. Deze grafieken kunnen over verschillende ruimtes en tijdsperiodes verdeeld worden, zodat je zowel een dag- als een weekoverzicht kunt inzien. De grafieken kun je ook via een overzicht op een webpagina bekijken.

ot2

Notificatie
De mogelijkheid om een ruimte te monitoren is nu gecreëerd, alleen schiet de oplossing nog tekort op het vlak van gebruiksgemak. Je wilt als IT-manager wel inzicht hebben in de status, maar niet continu de webpagina bekijken. Het zou fantastisch zijn als automatisch een notificatie wordt verstuurd op het moment dat een bepaalde waarde wordt overschreden. Bijvoorbeeld: bij een lekkage komt de luchtvochtigheid boven de 70% uit; volgens de technische specificaties van Cisco ondervindt een server schade bij:

  • een luchtvochtigheid boven 90%
  • een temperatuur boven 65 graden

We hebben een script geschreven dat de Pi koppelt met Cisco Spark via de Spark API. Spark is een communicatiemiddel dat we intern gebruiken om online in teams samen te werken. Het mooie van deze oplossing is dat je ook programma’s kunt schrijven die bijvoorbeeld berichten kunnen plaatsen in een groepsgesprek. Op deze manier wordt de IT-manager via Spark in een chatomgeving op de hoogte gesteld zodra de temperatuur gedurende minimaal 5 minuten binnen een kwartier de 50 graden Celsius overschrijdt. Dit geeft de IT-manager een buffer van 15 graden voordat er daadwerkelijk iets fout gaat.

iot3

Hoe nu verder?
Het kan natuurlijk gebeuren dat de IT-Managers de berichtjes niet ziet. Een koppeling met Anywhere365 is dan een mogelijke vervolgstap. Anywhere365  is een callcenter oplossing met telefonie functies. Daarmee kun  je bijvoorbeeld automatisch de IT-manager laten bellen als hij niet op tijd op de Spark berichten reageert.

Daarnaast is het van belang om de gegevens met bijvoorbeeld Azure Cloud van Microsoft te koppelen. Dit zorgt ervoor dat je verzamelde gegevens nooit verloren gaan bij een brand o.i.d. Ik heb helaas een keer meegemaakt dat de vergaarde gegevens verloren gingen, omdat ik nog geen back-up had gemaakt.

Bronnen:
http://www.cisco.com/c/dam/en/us/products/collateral/hyperconverged-infrastructure/hyperflex-hx-series/datasheet-c78-736818.pdf