Innovatie in het onderwijs

Wat hebben een net afgestudeerde industrieel ontwerper en Ask Roger! elkaar te bieden? Maarten Langbroek zet zijn kennis van de eindgebruiker in om te onderzoeken hoe Ask Roger! aan docenten en leerlingen meerwaarde kan bieden.

Vorig jaar oktober is Maarten afgestudeerd aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft: ‘Daarna ben ik op zoek gegaan naar opdrachten als freelance ontwerper. Tijdens mijn studie werkte ik bij het Science Centre Delft. Toen ik met mijn leidinggevende sprak over mogelijkheden na mijn afstuderen, bracht hij mij in contact met Ask Roger! en samen kwamen we tot een mooie, passende opdracht.’

De producten van Ask Roger! vallen in principe buiten de expertise van Maarten: ‘Ik ben opgeleid om tastbare consumentproducten te ontwerpen en heb weinig kennis van communicatiesoftware. Maar ik kan wel heel goed voor Ask Roger! in kaart brengen waar mogelijkheden liggen in het voortgezet onderwijs. Of je nu een consumentenproduct of een communicatiepakket ontwerpt, het voortraject van een dergelijk onderzoek is vergelijkbaar. Als industrieel ontwerper houd ik me bezig met de vraag hoe een product echt een meerwaarde kan leveren voor de gebruiker, in dit geval dus voor de leerling, de docent of een andere medewerker op een school.’

Voor zijn onderzoek werkt Maarten samen met Vincent van der Toorn: ‘Samen benaderen we verschillende scholen. Tot nu toe hebben we al een aantal interessante gesprekken gevoerd met ICT-managers en heb ik op een school een dag meegelopen om zo in kaart te brengen welke issues er spelen. Het is de bedoeling om ook op nog twee andere scholen een vergelijkbare dag te organiseren. Op die manier wil ik een zo goed mogelijk beeld krijgen van de innovatiemogelijkheden in het voortgezet onderwijs, en daar kan Ask Roger! dan verder mee aan de slag.’

Maarten is vaak onderweg of thuis aan het werk: ‘Ik vul mijn opdracht zelfstandig in en kom af en toe een dag naar kantoor om daar te werken en te overleggen met collega’s. Het werken bevalt me prima. Ask Roger! is een leuk bedrijf met een prettige werksfeer.’

De uitkomsten van het onderzoek verwerkt Ask Roger! in haar visie en plannen voor het onderwijs. Binnenkort meer hierover!