Gegevens makkelijk visualiseren

Kent u dat probleem? U heeft belangrijke gegevens, maar weet eigenlijk niet precies wat u ermee moet en hoe u ze begrijpelijk kunt maken. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor: PowerBI! Deze tool, ontwikkeld door Microsoft, visualiseert uw data in no time.

 

 

PowerBI is opgedeeld in Dashboards en Rapporten. In een dashboard ziet u een algemeen overzicht met grafieken, tabellen en kaarten. U maakt in één oogopslag de belangrijkste gegevens inzichtelijk. In een rapport krijgt u meer details over bepaalde onderwerpen, waardoor u dieper in de gegevens kunt duiken. U kunt PowerBI gebruiken in combinatie met verschillende gegevensbronnen. We delen hieronder onze ervaringen met Google Analytics en Mailchimp.

Hoe werkt PowerBI in combinatie met Google Analytics?

Gegevens vanuit Google Analytics zijn gemakkelijk te importeren in PowerBI. Microsoft heeft hier een standaardkoppeling voor ontwikkeld. U hoeft alleen maar in een pop-upvenster met een Google-account in te loggen en vervolgens de dataset van de website die u wilt analyseren te selecteren. Hierna worden de gegevens door PowerBI ingeladen. Na een paar minuten kunt u de gegevens inzien.

Bij Google Analytics zijn gegevens zoals het aantal gebruikers in de afgelopen 30 dagen interessant. Maar ook: welke browsers door de bezoekers worden gebruikt, hoeveel van de sitebezoekers nieuwe gebruikers zijn, op welke dagen de site het meest bezocht wordt en ga zo maar door.

Hoe werkt PowerBI in combinatie met Mailchimp?

Voor het versturen van onze nieuwsbrief maken wij al jaren gebruik van de dienst Mailchimp. De gegevens van Mailchimp zijn op dezelfde manier te importeren in PowerBI als Google Analytics. Maar bij de rapporten is wel wat meer ‘hulp’ nodig om de gegevens die interessant zijn in te kunnen zien. Hiermee bedoelen wij dat PowerBI niet kan voorspellen welke campagne voor u het meest interessant is. Dus u moet in het rapport op een campagne klikken voordat de waardes zichtbaar worden.

Bij Mailchimp zijn gegevens zoals het aantal nieuwe abonnees interessant. Maar ook: op welke links het meest geklikt wordt, hoeveel mails in totaal verstuurd zijn en of de lezers ook daadwerkelijk op de site komen na het klikken op een nieuwsbrieflink.

Wat is het resultaat?

Door gebruik te maken van PowerBI krijgt u snel en makkelijk een visueel overzicht van datasets die voor u interessant kunnen zijn. Visualisaties van gegevens zijn handig, omdat u dan beter en sneller tot inzichten kunt komen, waardoor de waarde van die gegevens toeneemt. Met de inzichten die u opdoet via de visualisatie kunt u uw bedrijf meer aan laten sluiten op onder meer uw doelgroep en uw bedrijf toekomstbestendig maken.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de gegevensbronnen die kunnen worden gevisualiseerd met PowerBI. Denk bijvoorbeeld ook aan Salesforce of Microsoft Dynamics. De mogelijkheden zijn legio.

Heeft u een vraag? Ask Roger!

schermafbeelding-2017-01-04-om-09-25-37