Ervaring uitrol Skype4B in VDI

In veel bedrijfsomgevingen is een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) omgeving essentieel. Maar de uitrol van Skype for Business in VDI-omgevingen gaat niet altijd vlekkeloos. In dit blog vertellen we onze ervaringen met deze combinatie. Ook introduceren we een nieuwe techniek die de uitrol van Skype for Business op een VDI-omgeving een stuk interessanter maakt.

Normaliter gebruikt een medewerker een besturingssysteem dat lokaal op zijn computer is geïnstalleerd. Bij VDI is dat anders. Er draait namelijk een kopie van het besturingssysteem op een centrale server in plaats van lokaal op de gebruikte computer. Via een pc, laptop of tablet kan een gebruiker de kopie op de server benaderen en gebruiken. Hij ervaart deze kopie als een volwaardige werkomgeving. Een groot voordeel hiervan is dat een IT-afdeling een VDI vanaf een centraal punt kan beheren. Voor de gebruiker is het voordeel dat op afstand werken dezelfde ervaring geeft als lokaal werken. Bij VDI-oplossingen kun je denken aan VMware Horizon View, Citrix XenDesktop en Microsoft Virtual Desktop Infrastructure. In dit blog gaan wij dieper in op de verschillen tussen VMware- en Citrix-omgevingen in combinatie met Skype for Business.

Skype for Business in combinatie met VDI

In het verleden hebben we bij meerdere klanten Skype for Business ingericht in een VDI-omgeving. We hebben ervaren dat deze combinatie een krachtige server vereist. Dit komt doordat de server voor elke gebruiker zware taken moet uitvoeren. Skype for Business maakt het onder meer mogelijk om te audio- en videobellen, en op scherm te presenteren en dit te delen. Deze taken vereisen significante rekenkracht van de server. Vooral thin-clients staan erom bekend dat zij slechte multimedia prestaties hebben. Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem.

Wat is een oplossing voor bovenstaand probleem?

Een mogelijke oplossing voor bovenstaand probleem is offloading. Deze techniek maakt het mogelijk om met virtuele desktops de zware taken door de processor van de gebruikte computer te laten uitrekenen in plaats van de server. In de nieuwste versies van Citrix XenDesktop en VMware Horizon View is het mogelijk om de offloadingtechniek toe te passen. Hierdoor is de belasting op de server een stuk lager en is de kwaliteit van Skype for Business gesprekken beter en betrouwbaarder.

Skype for Business bellen in Citrix-omgevingen levert soms problemen op. Als twee gebruikers elkaar bellen, dus van VDI naar VDI, is er niks aan de hand. Probeert een nummer vanaf het publieke telefoonnetwerk te bellen naar een Skype for Business gebruiker in Citrix, dan gaat het fout. Uit onze tests blijkt dat dit een probleem is in de software van Citrix en niet van de implementatie. Sinds HDX-versie 2.1 werkt offloading voor Skype for Business in combinatie met Citrix XenDesktop gelukkig naar behoren. Wij raden aan om bij een implementatie de Skype for Business consultant met een Citrix consultant aan elkaar te koppelen, om zo een optimale implementatie te realiseren.

In de VMware Horizon View omgevingen waar wij Skype for Business implementaties hebben uitgerold, zijn wij zeer te spreken over deze techniek. Laatst hebben wij bij een klant Skype for Business in combinatie met Anywhere365 uitgerold in een VMware-omgeving. Hier hebben wij geen enkel probleem ervaren. De belasting op de server was significant lager en de kwaliteit van de gesprekken significant beter. Wij raden iedereen die gebruikmaakt van VMware Horizon View omgevingen en Skype for Business aan te updaten naar de laatste versie van VMware Horizon View. Voor meer informatie over offloading in VMware kunt u hier terecht.

Wilt u meer weten? Ask Roger!

 

Wat is het resultaat van offloading?

Om te zien wat het resultaat is van offloading bekijkt u de volgende videos:

Citrix:

VMware: