Dé ICT-trends van 2018

Het begin van het nieuwe jaar vinden wij een goed moment om te kijken naar de trends voor 2018. Wij zetten ze voor u op een rijtje met daarbij onze inschatting of u er iets van gaat merken in uw bedrijfsvoering.

1. Cloud

De cloud gaat in 2018 stug door met groeien en is de basis voor alle andere trends. De cloud maakt een eenvoudige verbinding mogelijk met artificial intelligence (AI), machine learning, augmented reality (AR), virtual reality (VR) en blockchain.

Wij zien in ons vakgebied steeds meer bedrijven overstappen naar een telefonieoplossing of Skype for Business uit de cloud of naar onze privatehosted-variant. Wij verwachten dat deze trend verder zal doorzetten in 2018.

2. Internet of Things

Internet of Things (IoT) blijft een razend interessante ontwikkeling. IoT bestaat uit apparaten die zelfstandig beslissingen nemen en die communiceren via het internet. In 2018 zal de hoeveelheid IoT-oplossingen flink toenemen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in uw auto die zelfstandig een storing kunnen melden aan uw leasemaatschappij of garage. Wij verwachten dat bedrijven met IoT-oplossingen hun dienstverlening nog verder gaan verbeteren.

3. Edge computing

Inhakend op de cloud en IoT komt edge computing: een slim apparaat dat verzamelde data dicht bij de gebruiker verwerkt om zo de reactietijd te verhogen. Als data in een cloudomgeving moet worden verwerkt, gebeurt dat meestal in een datacenter, in veel gevallen op een grote afstand van de gebruiker. Indien de situatie dataverwerking vereist binnen milliseconden, kan een cloudoplossing niet snel genoeg reageren. Edge computing speelt hierop in.

4. Artificial Intelligence in het bedrijfsleven

In toenemende mate zullen bedrijven in 2018 kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence/AI genoemd) integreren in apps en software voor klantenservice en online samenwerken. Een toepassing die wij erg interessant vinden, is de mogelijkheid om uw klant persoonlijk advies te geven over de beste keuze uit apps die gebruikmaken van AI, zoals chatbots voor klantenservice. Een tweede interessante toepassing, die wij dit jaar verwachten, gaat over het gebruik van slimme assistenten voor online samenwerken. Er bestaan bijvoorbeeld chatbots voor Cisco Spark die automatisch uw gesprekken met een buitenlandse klant vertalen, waardoor ieder in de eigen taal kan communiceren.

5. Digitale representaties

Digitale representaties van bestaande objecten, digital twins, komen op in 2018. Met een digitale representatie kunnen bedrijven laagdrempelig experimenteren met aanpassingen voor een ontwerp van een nieuw product of gebouw. Computers worden steeds krachtiger waardoor steeds complexere objecten zoals steden en het menselijk lichaam gerepresenteerd kunnen worden. Dit kan zeer interessant zijn voor het onderwijs, de bouw en architectuur.

6. Blockchain

Blockchain is de techniek die cryptovaluta mogelijk maakt. De bekendste variant kent u als Bitcoin. Met blockchain-technologie kunnen personen en bedrijven gemakkelijk, automatisch en gecontroleerd transacties uitvoeren zonder van financiële instanties afhankelijk te zijn. Deze techniek heeft de potentie om betrouwbaarder en goedkoper te zijn dan bestaande alternatieven als banken, wat vooral interesse wekt bij overheden en organisaties in de gezondheidszorg. Wij verwachten dat deze techniek in 2018 volwassen gaat worden en qua adoptie explodeert.

7. Security

Digitaal zakendoen gaat niet zonder optimale beveiliging van gebruikte gegevens. De gebruikmaking van steeds complexere techniek zorgt voor een toenemende uitdaging op het gebied van beveiliging. Om hier op in te spelen gaat per 25 mei de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht, ook bekend als de GDPR. Dit zal belangrijke gevolgen hebben voor organisaties, zoals u kunt lezen op de website van onze partner OGD. Wij bieden geavanceerde Cisco-beveiligingsoplossingen, zoals u kunt lezen in ons blog Veilig internetverkeer.

Conclusie

De IT-wereld blijft in beweging. Zit er een trend tussen die van toepassing is op uw bedrijf? Voelt u zich vrij om met ons contact op te nemen als u vragen heeft.

Wilt u meer weten? Ask Roger!

Bronnen

  1. https://www.ogd.nl/blog/post/2017/11/belangrijkste-ict-trends-2018/
  2. https://www.gartner.com/smarterwithgartner/gartner-top-10-strategic-technology-trends-for-2018/